niedziela, 4 listopada 2012

Fistaszkowe ciastka z czekoladą

Moje 1WSZE CIASTKA w życiu!
No bo tak, wiadomo ze piec nie lubię a do tego wole słone i kwaśne niz słodkie wiec jakoś tak ciastka nigdy mnie nie pociągały. Ale... nagle zauważyłam ze kupuje czyli ochota jakaś się przywlekła. Chyba dlatego ze jesień, słota, buro i w kuchni chce się siedzieć..   I przepisy fajne ( Kuchnia 11/2011) , no to machłam :)
 I spodobało się ! wiec pewnie jeszcze sie skusze....

Trudne to nie było tylko po określonym czasie nie były jeszcze gotowe wiec im jeszcze dołożyłam.
I czekolada się wcale nie rozpuściła, lewa jakaś.

- 130 g (3/4 szklanki )masla orzechowego
- 60 g. masla
-1/2 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- kilka kropli olejku waniliowego - nie mam,  musze sobie sprawić
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 20 kostek mlecznej czekolady

Wyścielamy pergaminem dwie blachy. Ucieramy masło orzechowe ze zwykłym, dodajemy miód i cukier. Miksujemy na gładką mase. Pojedynczo, stale mieszając dodajemy jajka i olejek waniliowy. Łączymy proszek, sól i mąke. Caly czas miksując dodajemy make z proszkiem. Zawijamy w folie kuchenną i wstawiamy na 2h do lodówki. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 5 cm.do każdej wciskamy kostkę czekolady i dokładnie zaklejamy. Układamy na blachach. zostawiając spory odstęp pomiędzy kolejnymi bo ciastka sie rozpłaszczą. Pieczemy 10-15 min w temp. 175. az sie zrumienią


Jeszcze jako kulki:




I po upieczeniu. ( tak, obrócilam je :)


Hamburgery z dyni

Przepis znajdował sie pod inna data i do tego pod zupą, choc tez z dyni. Uważam jednak ze te kotlety są tak dobre ze zasługują na swój własny wpis. Dzis i jutro u mnie na obiad.


Trochę modyfikuje przepis bo nie daje kolendry i pasty curry a tylko curry w proszku. Przy obracaniu uwazac bo troche sie jednak rozwalaja.

Skladniki:

- 500 g dyni
- 50 g orzechów laskowych
- 5 kromek ciemniejszego chleba
- 1 lyzka pasty curry (Patak )
- garsc posiekanej kolendry lub jak ja pietruszki
- 2 jajka

Dynie obrac i zetrzec na grubej tarce. W blenderze lub robocie kuchennym (badz recznie ) rozdrobnic chleb. Orzechy laskowe uprazyc na suchej patelni i rozgniesc w moździerzu. Wszystko razem wymieszac: dynie, chleb, orzechy i lyzke pasty badz pudru curry. Doprawić wg. uznania.. Dodać jaja i szybko wszystko razem dobrze przemieszac. Formowac male hamburgery i smażyć na gorącym oleju, lekko dociskając gdy położymy je na patelni. Smażyć z dwóch stron ok 10 minut. Podawac albo orginalnie w bulce z dodatkami lub w wersji obiadowej ziemniakami/kasza i surówka.

Tak wyglądają przed uformowaniem:



A tak juz na patelni:



Jako cale danie, z salatą rzymską i ziemniakami. Typowy obad niedzielny ;)



sobota, 3 listopada 2012

Kurczak z baklazanem i dynią.

Dynia, dynia, dynia. Dzis także zakupiłam bo marzą mi się hamburgery których już dawno nie jadłam. A ze dynia duża to jeszcze zupke moze uwarzę.Tak wiec plany dyniowe a takze jesiennie mam zamiar zrobic risotto z grzybami i sos oberzynowy do makaronu bo jeszcze jedna mi sie z zeszłego tygodnia ostała.
Niby nie mam weny i nic mi sie nie chce a jednak cos tam codziennie w kuchni tworze.Trzeba jeść a jak jeść to smacznie.
Ten przepis mnie zaintrygował połączeniem i dodatkiem cynamonu. Dobre wyszło ale luby stwierdził ze powinny być jeszcze pieczarki. W sumie czemu nie wiec jak ktoś będzie robił niech doda, będą pasować.

Skladniki:

- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 lyzka imbiru
- 5 lyzek oliwy
- 1 lyzka soku z cytryny
- 500g filetu z kury w malych kawalkach
- 1 mala oberżyna pokrojona w kostke
- 1 cebula pokrojona w pól krążki
- 250 g. dyni także w kostke
- 2 zabki czosnku w plasterki
- pietruszka lub kolendra do posypania

Przyprawy wymieszać z 3 łyżkami oliwy, sola i pieprzem + sok z cytryny. Wrzucić kawałki kurczaka i marynować 1/2 h Oberżynę posolić i odstawić na 1/2 h na sicie. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzać resztę oliwy. Oberżynę opłukać i osuszyć i wrzucić na patelnie. Dodać cebule i dynie, smażyć parę minut. Dodać kurę i czosnek. Smażyć jeszcze z 10 min. Posypać zieleninką. Podawać z ryżem lub kuskusem.