niedziela, 27 stycznia 2013

Otwarta lasagna z Łososiem

Właściwie nie jest to lazania. Używa się jednak dwóch płatków żeby zrobić spod i góre wiec listki lazanii sa tu ważne.
Wyglada to wszystko szykownie, idealne na niedzielny obiad. Smakuje tez dobrze wiec mozna zrobic zamiast zwykłego łososia, smażonego bądź grillowanego.
Łosoś kupiłam mrożony, reszta składników była w lodówce. Kozi serek musi być ten świeży, mam go zawsze bo lubię z chlebem. Żadnych dodatków oprócz salaty nie bylo.

Skladniki:

- oliwa
- 2 pory pokrojone w talarki
- 250 ml bialego wina
- 100 g koziego sera
- 100 ml smietanki
- Łosoś- filety 
- sok z cytryny
- dwa listki lasagne na sztukę łososia, czyli na dwie osoby 4
- pomidor w plasterkach
- troche tartego parmezanu

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora, chwilkę smażyć, wlać polowe wina i dusić 3-4 minuty. Serek rozmieszać ze śmietanką, dosolić, dopieprzyć. Filety z łososia posolić, popieprzyć, pocytrynić. W naczyniu położyć dwa listki lazani, posmarowac sosem, wylozyc na to pory, na to rybe, ulozyc plasteki pomidora, przykryc drugim listkiem.

Wyglądało to tak:


 Posmarować sosem, resztę razem z winem wlać na spod naczynia. Posypac góre startym serem. Piec ok. 1/2 h. Efekt taki:








wtorek, 22 stycznia 2013

Salatka z czerwonej kapusty

Trochę inna sałatka z czerwonej kapusty.  Dobra jako dodatek do obiadu ale można i wziąć do lunchboxu do pracy.


Składniki:

- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 300 g marchwi
- 2 łyżeczki kminku
- 1 mandarynka
- 1 cytryna
- 5 łyżek majonezu
- 50 g. bialych rodzynek
- szczypiorek

Piekarnik rozgrzać do 225 stopni. Marchew i kapuste rozdrobnić (grubo) w robocie kuchennym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przemieszać z kminkiem i piec 8 minut.
Mandarynkę i cytryne wycisnąć. Połączyć sok z majonezem. Doprawić sola i pieprzem. Dodać do kapusty z marchwia. Dodać rodzynki. Przemieszać. Zostawić na 15 minut. Dodać posiekany szczypiorek.
Ready to eat.




czwartek, 10 stycznia 2013

Cytrynowa marchew z piekarnika

Miałam robić quisha ale jakoś mi sie odechciało, tak wiec po otworzeniu lodówki stwierdziłam ze będzie hiszpańska tortilla czyli omlet z ziemniakami, w zamrażalniku leżał jeszcze bób, który po ugotowaniu i obraniu także wylądował na patelni. brakowało surówki/jarzynki. Miałam marchew wiec 1wszym pomysłem byla stara wypróbowana, starta z jabłkiem (skądinąd lubię b.) ale w oko rzucił sie przepis na marchew z pieca.Z mielonym kminkiem i sokiem z cytryny. Z cytryny zrezygnowałam bo mily nie lubi tej kwaśności, dałam ocet balsamiczny. Pychota.

Skladniki:

- 600 g marchwi, pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 cebule w cienkie krążki
- sok z polówki cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki kminku
- pieprz
- 2-3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W misce wymieszać marchew i cebula. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę z papierem. Piec 15 minut. Marchew nie będzie mięciutka, wiec sie tego nie spodziewajcie. Ma fajny ''bite'' 




Zupa z dyni z cynamonem

Na początek życzę wszystkim smacznego i inspirującego Nowego Roku.
Postanowień noworocznych nie mam jako takich, nadal mam zamiar odżywiać się tak jak się odżywiam, dużo warzyw! może tylko częściej jadać kasze i indyka zamiast kury. Piec ciasteczka zamiast kupować je w sklepie.
Na 1wszy przepis idzie zupa która wydaje mi sie bardzo zimowa przez dodatek cynamonu. Podchodziłam do tej smakowej kombinacji z sceptycyzmem albowiem nie przepadam tak bardzo za ta przyprawa.
Kombinacja byla jednak smaczna i godna powtórzenia. Jedynie kolor taki nijaki.
Dodatkiem były zrobione w piekarniku, chipsy? wafelki? serowe. Ladnie wyglądają, dobrze sie kombinują ale chyba sa z gatunku ciężkawych: ser i mąka.
Do zupy dodałam tez jednego słodkiego ziemniaka ale nie jest chyba konieczny, dobrze sie jednak wpasował.

Skladniki:

na wafelki:
- 50 g. starego sera typu parmezan lub jakis inny
- 1 łyżka maki
- 1 łyżka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego

Zupa
- 400 g dyni
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula, pokrojona
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 litr bulionu
- śmietana

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W miseczce wymieszać starty ser z łyżką maki i polowa tymianku. Zrobić parę 'kupek'' na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 6-8 minut. Ser musi się stopić i spłaszczyć. Wyciągnąć do ostygnięcia, dopiero wtedy wafelki stwardnieją i zrobią się chrupiące.
Dynie pokroić na kawałki ok 2 cm. Oliwę rozgrzać, wrzucić dynie, cebule, cynamon i paryke. Smażyć mieszając 2-3 min.Wlać bulion i gotowac z 15minut. Wszystko zmiksować na gładko. Ewentualnie dosmaczyć. Podawać z kleksem śmietany i wafelkami. Udekorować tymiankiem.