środa, 14 sierpnia 2013

Makaron z fasolką szparagową

Prosty makaron na obiad. Robi sie tylko ile gotuje sie makaron i fasolka.
Ja jakoś rzadko kupuje fasolkę, właściwie to nie wiem czemu bo w sumie lubię. Moze zacznę częściej ja jeść.  W przepisie jest cala puszka ansjovis ale ja miałam tylko dwa i tyle dałam. Jak dla mnie wystarczy bo inaczej tylko by sardele było czuć. Nie miałam także pomidorków koktajlowych wiec dodałam dużego pomidora i było git.

Składniki:

- 300 g zielonej fasolki, przekrojonej na pól
- makaron
- puszka sardeli
- 1 duza cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 100 g czarnych oliwek, pokrojone w plasterki
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki pietruszki
- 200 g pomidorków

Fasolkę ugotować 8-10 min. Makaron także. Na patelnie dać olej spod sardeli i podsmażyć cebule i czosnek. Posiekać sardele dodać do cebuli i czosnku, podsmażyć do rozpuszczenia. Dodać trochę wody spod fasolki lub makaronu. Dodać kapary, oliwki, pomidory i pietruszkę. Zostawić na 2-3 min na gazie. Wrzucic na patelnie makaron i fasolkę, dobrze wszystko wymieszać. Podawać posypane tartym serem.


niedziela, 11 sierpnia 2013

Salatka bulgur

Przepis dostałam od tureckiej koleżanki. Trochę takie tabuleh ale nie z kuskusem a bulgurem i tylko pietruszka. Szybko się robi, i można zrobić na party, i do pracy i na piknik.

Skladniki:

- szklanka kaszy bulgur
- łyżka przecieru pomidorowego
- pęczek pietruszki
- ogórek
- pomidor
- cebula
- oliwa
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- sok z cytryny

Bulgur ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać łyżkę przecieru, łyżkę papryki, sok z cytryny i oliwę, dobrze wymieszać. Pokroić drobno cebule i ogórka. Dodać bo kaszy. Pokroić pomidora, także wmieszać. Dodać posiekana pietruszkę. Doprawic. Mozna tez sypnac troche mielonego kminku lub kolendry.
i juz gotowe

Terrina z kasztanów, pieczarek i orzechow pekan






Terrine robiłam po raz 3ci. Jest zaskakująca w smaku, wszystko sie razem ładnie dopełnia. Jetem wciąż zachwycona. Za 1wszym razem zrobiłam ja na wigilie, idealnie pasowała, za drugim na jakąś imprezę, teraz na moje imieniny. Pasuje na uroczystości chociaż trochę się jednak rozwala przy krojeniu.
W przepisie jest bulgur ale ja od początku robię z kasza pęczak i mi pasuje.

Skladniki:

- 2 łodyżki selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 1 cebula
- 1 ostra papryczka
- 3 łyżki oliwy
-  125 ml bialego wina
- 225 g ciemnych pieczarek
- 80 g kaszy bulgur lub pęczaku
- sok z pól cytryny
- 40 g posiekanej pietruszki
- 200 g kasztanów ( jadalnych )
- 100 g orzechów pekan, lekko podprażonych na patelni i rozdrobnionych
- 2 jajka
- sol i pieprz

Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. Podluzna foremke wysmarowac tluszczem. Selera, cebule, papryczkę podsmażyć na 2 łyżkach oliwy pod przykryciem ok 10 min. Dodac wino i smażyć aż wyparuje. Przełożyć do miski.
Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki, nie plasterki  i dusić na lyzce oliwy 5-10 min. Ugotować kasze.
Orzechy podpiec na suchej patelni i rozdrobnić. Kasztany także rozdrobnić na nie za małe kawałki. Wszystkie składniki razem połączyć, doprawić. Dodać jaja, dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki i piec 35 min. Po upieczeniu 5 min odczekać i już można podawać










Marchewka smażona z ananasem

Zapomniałam o tej marchewce.A tak bardzo mi smakuje!! Kiedyś z ciekawości zrobiłam i potem juz na stale zagościła w moim menu a potem jakoś wypadła i zapomniałam.Teraz grzebiąc w starych przepisach cudownie odnaleziona ;) Yupi! Idealna jako dodatek do obiadu, do jakichś kotletów vege lub kury. Polecam.

Skladniki:

- 80 dag marchwi
- maly kawalek imbiru
- 6 plastrow ananasa z puszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki natki pietruszki
- pieprz i sol

Oskrobana marchew pokroić w cienkie plasterki i albo wrzucić na wrzątek na 2 min albo zrobić ja chwile na parze.Plastry ananasa pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim starty imbir, dodać marchew i smażyć 5 min często mieszając.Wlać 2 łyżki gorącej wody, sos sojowy, wrzucić ananasa i smażyć jeszcze 5 min.Doprawić sola i pieprzem, posypać natka.

Salatka z zielonej fasolki i brokuła

 Nie mam czasu żeby usiąść za komputerem i cos dodać. Lato moi mili sprawia ze czlowiek ma inne priorytety ;)
Blog jednak sie przydaje bo ostatnio zrobiłam na swoje imieniny 4ry sałatki, bez problemu znalezione dzięki etykiecie sałatki.Musze więcej etykiet porobić będzie mi łatwiej szukać.
Sałatka z dzisiejszego posta byla na obiad. Oryginalnie jeszcze z grillowana makrela, u mnie bez ale tez dobra. Przepis byl pod artykułem o piciu i nie piciu mleka i ponoć zawiera bardzo dużo wapna czyli w tym przypadku salatka zamiast mleka.

Skladniki:

- 150 zielonej fasolki
- 150 g. słodkiego groszku ( peultjes )
- 2 czerwone papryki
- 1 brokuł
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki cytryny
- 6 łyżek oliwy
- pieprz
- fileciki sardeli ( ansjovis ) wymoczone w mleku - nie dawałam bo chciałam vege  
- świeże zioła np. bazylia, szczypiorek, pietruszka

Papryke zgrillować w piekarniku aż będzie czarna i pozbawić skorki. Pokroić na kawałki. Zielone warzywa ugotować aby były jeszcze jędrne. Wymieszać wszystkie razem z papryka. Zrobic sos: musztarde + sok cytrynowy + oliwa + czosnek + rybne fileciki ( lub nie ) i pieprz. Wymieszac z sałatką. Dodać 3 łyżki posiekanych ziół. Wymieszac.

Jeśli chcemy jeszcze do tego rybę, to trzeba ja zgrillowac i położyć na sałatkę.