niedziela, 31 maja 2015

Indyjskie mango - lassi

Bardzo fajne maja to lassi w Indiach. Już zapomniałam... Bo w Brazylii było głownie acai...

Za Wiki: Lassi – indyjski napój przyrządzany z jogurtu, wody i przypraw spożywany dla orzeźwienia w upalne dni. Tradycyjne lassi jest słone i przyprawione chilli Współcześnie popularność zdobyła słodka odmiana tego napoju przyprawiona woda różaną i różnymi owocami.

Dobrze gasi pragnienie i jest lekko kwaskowate. mango piliśmy za naszej bytności najczęściej. Potem już o lassi zapomniałam ale w dobie koktajli i szejków warto i spróbować tego.

3 dojrzale mango - ja miałam jedno
450 ml jogurtu -     ja dałam kwaśne mleko z łyżką gęstego jogurtu
1 łyżeczka mielonego kardamonu  - dałam oczywiście mniej na mniejsza ilość składników

Wszystko do blendera i zmiksować na gładko. Kardamon nadaje fajnego smaczku.



 Lassi blade bo z jednego mango było przy trzech byłoby żółte

Sałatka z kalarepa

I znowu sałatka, do pracy na lunch.Szczególnie teraz jak młoda kalarepka jest.

Składniki:

- 1 kalarepa, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 marchew pokrojona jak komu pasuje
- 2 łodyżki selera naciowego jw
- 1 avocado
- jak kto chce to cebulka zielona

Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu

orzechy nerkowe do posypania

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki. Avocado skrapiamy cytryna żeby nie ściemniało a najlepiej to dodajemy tuz przed konsumpcja. Mieszamy składniki na sos, doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy warzywa z sosem, zostawiamy do przegryzienia. Orzechy rumienimy na patelni i posypujemy nimi salatke.

Surówka z czerwonej kapusty -Coleslaw inaczej

Lubie takie surówki. I do obiadu sie nada i do pracy tez może powędrować.
Z majonezem ale zawsze można zastąpić jogurtem.



- 4 łyżki majonezu - ja dałam 2 i 2 jogurtu
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 starte na grubej tarce marchewki
- 1/4 główki czerwonej kapusty, także startej
- 1 jabłko, także starte
- po 2 łyżki pestek słonecznika i dyni

Majonez/jogurt wymieszać z musztarda i pietruszka. Wszystkie starte składniki wymieszać, dodać sos, posypać pestkami



Zielona salatka z makaronem - kombinacja freestyle

Juz po wakacjach wiec trzeba wrócić do kuchni.
I oczywiście najbardziej brakowało mi sałatek. Ta idealnie sprawdziła mi się na obiad.

Składniki:

- 2 cukinie w plasterkach lub inaczej pokrojone ale tak by dało sie je grillować pod grillem
- 400 gram sezonowych zielonych warzyw np. groszek, fasolka, bób etc...
- 200 gram makaronu, do woli. oryginalnie nudle ryżowe, ja dałam zwykły makaron
- garść rożnych świeżych ziół np. pietruszka, bazylia, kolendra, rukola, szczypiorek, poszatkowanych
- garsc oliwek, czarnych lub zielonych bez pestek, pokrojonych
- paczka fety, najlepiej owczej
- ewentualnie 2 łyżki pesto

Sos:
6 łyżeczek oliwy z pestek dyni + czosnek przeciśnięty + 3 łyżki octu balsamicznego = wymieszac

Cukinie posypujemy sola i pieprzem i wsuwamy pod grilla. Grillujemy aż nam sie wyda gotowa ;) będzie lekko brązowa. Gotujemy makaron. Warzywa gotujemy na parze lub w  wodzie. Mieszamy wszystkie składniki. Feta posypujemy.