Zaczyna sie pora curry, chociaż ja to curry robię przez caly rok. Jest to jednak taki fajny comfort food ,na jesienno- zimowe obiady. Robiłam juz curry z kalafiora, robiłam z dyni, razem jeszcze nie....
Gdybyście nie mieli dyni, zawsze można doda słodkiego ziemniaka.
Składniki:
- 450 g dyni
- 150 g zielonej soczewicy
- 300 g. kalafiora
- 1cebula- drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku j.w.
- 2 lyzki tartego imbiru
- 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
-1/2/ łyżeczki ziarenek kopru włoskiego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta pieprzu cayenne
- puszka mleczka kokosowego
- 3 garście mrożonego groszku
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynie pokroić w kostkę i upiec na blasze. Ok 20-25 minut.
Soczewice ugotować lub użyć gotowej z puszki. Kalafior podzielić na różyczki.
Cebule podsmazyc na oleju, po 3, 4 minutach dodać, czosnek , imbir, kolendrę i koper włoski. Smażyć razem jeszcze 2-3 minuty. Wrzucić kalafiora + 4 lyzki wody. Po 5 minutach dodać resztę przypraw i wlac mleko. Chwile pogotować i dodać soczewice, dynie i groszek. Danie jest gotowe gdy groszek lekko zmięknie.
Podawać z ryżem , posypane kolendra.
Gdybyście nie mieli dyni, zawsze można doda słodkiego ziemniaka.
Składniki:
- 450 g dyni
- 150 g zielonej soczewicy
- 300 g. kalafiora
- 1cebula- drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku j.w.
- 2 lyzki tartego imbiru
- 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
-1/2/ łyżeczki ziarenek kopru włoskiego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta pieprzu cayenne
- puszka mleczka kokosowego
- 3 garście mrożonego groszku
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynie pokroić w kostkę i upiec na blasze. Ok 20-25 minut.
Soczewice ugotować lub użyć gotowej z puszki. Kalafior podzielić na różyczki.
Cebule podsmazyc na oleju, po 3, 4 minutach dodać, czosnek , imbir, kolendrę i koper włoski. Smażyć razem jeszcze 2-3 minuty. Wrzucić kalafiora + 4 lyzki wody. Po 5 minutach dodać resztę przypraw i wlac mleko. Chwile pogotować i dodać soczewice, dynie i groszek. Danie jest gotowe gdy groszek lekko zmięknie.
Podawać z ryżem , posypane kolendra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz