Wciąż królują u mnie zupy,wiosna nie chcę się jeszcze rozgościć więc trzeba się dogrzewać. Do tej zupy zrobiłam własną mieszankę curry ale można też dodać gotową. Gęsta jak dal z mocna nutą kokosa. U mnie słabszą bo nie dałam aż tyle mleka.
Mieszanka curry:
- 4 łyżki mielonego kminku
- 4 łyżki i mielonej kolendry
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- ewentualnie 1 łyżeczka mielonej gorczycy
Wszystko razem wymieszać.
Zupa:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 3 łyżeczki mixu curry
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 słodki ziemniak - pokrojony w mniejsze kawałki
- chlebki pita
Rozgrzewamy olej w garnku i podsmażamy cebulę i czosnek ok 3 minut. Dodajemy futryn razem chwilę smażymy. Wlewamy mleko kokosowe i bulion. Wsypujemy soczewicę i wrzucamy ziemniaka. Gotujemy ok 20 min. Po ugotowaniu miksujemy na krem. Podajemy z kleksem jogurtu i szczyptą posiekanej świeżej mięty.
Chlebki pita podpiekamy w opiekaczu,kroimy jak pizze w trójkąty i podajemy do zupy.
Mieszanka curry:
- 4 łyżki mielonego kminku
- 4 łyżki i mielonej kolendry
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- ewentualnie 1 łyżeczka mielonej gorczycy
Wszystko razem wymieszać.
Zupa:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 3 łyżeczki mixu curry
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 słodki ziemniak - pokrojony w mniejsze kawałki
- chlebki pita
Rozgrzewamy olej w garnku i podsmażamy cebulę i czosnek ok 3 minut. Dodajemy futryn razem chwilę smażymy. Wlewamy mleko kokosowe i bulion. Wsypujemy soczewicę i wrzucamy ziemniaka. Gotujemy ok 20 min. Po ugotowaniu miksujemy na krem. Podajemy z kleksem jogurtu i szczyptą posiekanej świeżej mięty.
Chlebki pita podpiekamy w opiekaczu,kroimy jak pizze w trójkąty i podajemy do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz