wtorek, 10 kwietnia 2018

Zupa krem z soczewicy i kokosowego mleka

Wciąż królują u mnie zupy,wiosna nie chcę się jeszcze rozgościć więc trzeba się dogrzewać. Do tej zupy zrobiłam własną mieszankę curry ale można też dodać gotową. Gęsta jak dal z mocna nutą kokosa. U mnie słabszą bo nie dałam aż tyle mleka.

Mieszanka curry:
- 4 łyżki mielonego kminku
- 4 łyżki i mielonej kolendry
- 2 łyżki kurkumy
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- ewentualnie 1 łyżeczka mielonej gorczycy

Wszystko razem wymieszać.

Zupa:

 - 2 łyżki oleju
- 1 cebula drobno pokrojona
 - 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
 - 3 łyżeczki mixu curry
 - puszka mleka kokosowego (400ml)
 - 1,5 l bulionu warzywnego
 - 250 g czerwonej soczewicy
 - 1 słodki ziemniak - pokrojony w mniejsze kawałki
 - chlebki pita

Rozgrzewamy olej w garnku i podsmażamy cebulę i czosnek ok 3 minut. Dodajemy futryn razem chwilę smażymy. Wlewamy mleko kokosowe i bulion. Wsypujemy soczewicę i wrzucamy ziemniaka. Gotujemy ok 20 min. Po ugotowaniu miksujemy na krem. Podajemy z kleksem jogurtu i szczyptą posiekanej świeżej mięty.
Chlebki pita podpiekamy w opiekaczu,kroimy jak pizze w trójkąty i podajemy do zupy.








































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz