Może ziemniaczana a może jarmużowa a może pomidorowa-idzie cala pucha.
Smaczna, w oryginale z chorizo w wersji vege 2 łyżeczki wędzonej papryki.
Lecim:
- 6 ząbków czosnku- każdy pokrojony na 4 części
-4 duże szalotki pokrojone w plasterki
- 2-3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki wędzonej papryki lub 150 g chorizo - w kosteczkę
- 2 liscie laurowe
- puszka pomidorów
- 100 g jarmużu, grubo pokrojonego
- 4 lyzki oliwy
Wlać oliwę do garnka i na małym ogniu smażyć czosnek ok 15 minut, do zbrazowienia (nie spalic!)
wyciągnąć go z garnka i odłożyć. Podnieść ogień i podsmażyć szalotki. Dodać papryke (lub chorizo) podsmażyć razem minutkę. Dodać ziemniaki i liście laurowe i smażyć mieszając kolejne 5 minut, pod koniec wrzucić odłożony czosnek.
Wlać litr gorącej wody i puszkę pomidorów. Wrzucić jarmuż. Zagotować i dodać łyżeczkę soli.
Gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Dosmaczyć sola i pieprzem.
Smaczna, w oryginale z chorizo w wersji vege 2 łyżeczki wędzonej papryki.
Lecim:
- 6 ząbków czosnku- każdy pokrojony na 4 części
-4 duże szalotki pokrojone w plasterki
- 2-3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki wędzonej papryki lub 150 g chorizo - w kosteczkę
- 2 liscie laurowe
- puszka pomidorów
- 100 g jarmużu, grubo pokrojonego
- 4 lyzki oliwy
Wlać oliwę do garnka i na małym ogniu smażyć czosnek ok 15 minut, do zbrazowienia (nie spalic!)
wyciągnąć go z garnka i odłożyć. Podnieść ogień i podsmażyć szalotki. Dodać papryke (lub chorizo) podsmażyć razem minutkę. Dodać ziemniaki i liście laurowe i smażyć mieszając kolejne 5 minut, pod koniec wrzucić odłożony czosnek.
Wlać litr gorącej wody i puszkę pomidorów. Wrzucić jarmuż. Zagotować i dodać łyżeczkę soli.
Gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Dosmaczyć sola i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz