Gołąbki te zrobiłam jakiś czas temu. Farsz jest super i można go gdzieś indziej wykorzystać, ja zrobiłam więcej i wypełniłam nim jeszcze polówki cukinii. Tez super.
Składniki:
- 12 liści kapusty - ale może mniej albo więcej, zależy jak duże i ile farszu sie nakłada
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 duży ząbek czosnku - takoż
- 500 ml bulionu
- 100 g ryżu
- 100 zielonej soczewicy (Du puy)
- 100 pokruszonej fety
- 50 g podprażonych orzechów laskowych, siekanych
- pęczek pietruszki
- 2 łyżeczki kminku
W garnku rozgrzać oliwę, podsmazyc cebule i czosnek. Dodać ryz i soczewice. Wlać 400 ml bulionu i zagotować. Gotować 25 minut na małym ogniu aż soczewica i ryz będą miękkie. Lekko ostudzić.
Liście blanszować po kolei, usunąć twardy nerw. Do ryżu dodać posiekana pietruszkę, fetę, orzechy i kminek. Dobrze wymieszać, spróbować na sól i pieprz, w razie czego doprawić.
Nakladac farsz na kazdy lisc i zwijac jak gołąbki, Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać reszta bulionu, przykryć folia aluminiowa i piec w piekarniku,rozgrzanym do 180 stopni, 15 minut.
Składniki:
- 12 liści kapusty - ale może mniej albo więcej, zależy jak duże i ile farszu sie nakłada
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 duży ząbek czosnku - takoż
- 500 ml bulionu
- 100 g ryżu
- 100 zielonej soczewicy (Du puy)
- 100 pokruszonej fety
- 50 g podprażonych orzechów laskowych, siekanych
- pęczek pietruszki
- 2 łyżeczki kminku
W garnku rozgrzać oliwę, podsmazyc cebule i czosnek. Dodać ryz i soczewice. Wlać 400 ml bulionu i zagotować. Gotować 25 minut na małym ogniu aż soczewica i ryz będą miękkie. Lekko ostudzić.
Liście blanszować po kolei, usunąć twardy nerw. Do ryżu dodać posiekana pietruszkę, fetę, orzechy i kminek. Dobrze wymieszać, spróbować na sól i pieprz, w razie czego doprawić.
Nakladac farsz na kazdy lisc i zwijac jak gołąbki, Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać reszta bulionu, przykryć folia aluminiowa i piec w piekarniku,rozgrzanym do 180 stopni, 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz