środa, 6 września 2017

Tajine z kurczakiem i fasolką

Zbieram sie i zbieram i zbieram i przepisy również. Nie ze nie mam czasu, nie, nie wiem czego nie mam. Siły? Bo ochota tez jest ale jednak za mało... Za ''miesiąc'' będę mama a wtedy to juz nie wiem, kiedy i co będę gotować, o dodawania czegokolwiek nie mówiąc. Ale może nie, może właśnie wtedy będę częściej?
Zdjęć również nie robię, zanim pomyśle o tym jest juz po obiedzie....
Tajina prosta i smaczna, do tego ryz lub kuskus i surówka.

Składniki:

- 500 g kawałków kurczaka
- 1 cebula pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku tez w plasterki
- 1 czerwona papryka pokrojona w kawałki
- 3 łyżeczki przyprawy ras el hanout
- 200 ml bulionu
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny ( ja dałam sam sok )
- 100 g suszonych moreli- można przekroić na pól
- 200 g zielonych lub jak kto woli czarnych oliwek
- 300 g fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki - wcześniej ugotowanej
- 50 g. płatków migdałów do posypania

Kurę doprawić sola i pieprzem tajinie lub patelni z grubym dnem i pokrywka bez dziurek rozgrzać oliwę i podsmazyc kawałki kury. Wyciągnąć i odstawić na bok.  Na małym ogniu podsmazyc cebule i czosnek.
Dodać papryke, przyprawę, skórkę i krotko przesmażyć. Wrzucić kurę, brzoskwinie,oliwki i zalac bulionem. Przykryć przykrywka i dusić ok 10 minut. Dodać ugotowana fasolkę i dusić jeszcze 5 minut.
Płatki podprażyć na patelni. Posypywać już na talerzu. Można tez posypać świeżą kolendrą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz