sobota, 27 października 2018

Kulki z ciecierzycy - vege kofta z pachnąca tażin

Jeśli wydawało mi się że czas szybko leci to teraz zapiera**** Ani się obejrzałam,nie za bardzo pozbierałam a syn ma roczek ( od tygodnia ) Jest cudowny.
Gotuje teraz trochę pod niego żeby i on też zjadł. Robię jakieś nowości ale nie starcza mi siły żeby tu dodawać. Ale przez to nawet nie wiem co robilam a czego nie. Myślę poza tym że przy dziecku trzeba często powtarzać dane potrawy żeby mogło mieć jakieś ulubione które będąc dorosłym będzie chciało również gotować. Czyż nie tak tworzą się tradycje rodzinne.
Te kofty mi smakowały. Są godne powtórki.

SKLADNIKI:

- 2 puszki ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
- 2 male cebulę, drobno pokrojone
- 2garscie szpinaku lub kolendry ( 30-60 g)
- 120 g orzechów włoskich
- 90 g płatków owsianych
- 3 lyzki przyprawy shoarma ( kebab)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 6 łyżek wody

Tażin:

 - 1 cebula w kawałkach
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
 - 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 2 puszki pomidorow w kawałkach
- 4 garście szpinaku
- 1 garść rodzynek
 Do posypania płatki migdałowe i siekana kolendra.


 Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.


Wszystkie składniki kofty wrzucić do blendera/ robota kuchennego i zmiksować tak aby nie było byt gładkie. Wilgotnymi dłońmi formować kulki ok 4 cm . Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut,od czasu do czasu obracając

W tażin lub głębszej patelni podsmażyć cebulę. Czosnek dodać gdy cebula zacznie już pachnieć. Dodać przyprawy i także podsmażyć. Stopniowo dodawać szpinak, ogień zmniejszyć i mieszac do czasu jak szpinak zmniejszy swą objętość. Dodać pomidory i rodzynki. Dusić 10 minut. Kulki położyć na sosie i podawac posypane migdałami i zieleniną


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz