poniedziałek, 5 marca 2018

Zupa ze slodkich ziemniaków z porem i kalafiorem

Kalafior jest tu tylko dodatkiem. Zamiast gotowania smażymy go na patelni- jest zupełnie inny. W przepisie dokładamy go już na talerze, ja jednak wrzuciłam go do zupy i chwilkę z nią podgotowałam.


Składniki:

- 1/2 kalafiora
- 60 g masla
- 4 lyzki oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 pokrojony w plasterki por
- 3 ząbki czosnku,drobno posiekane
- ok 400g . słodkich ziemniaków pokrojonych w kostkę
- szafranu 2 czubki  noża
- 1 liść  laurowy
- litr bulionu

 Kalafior podzielić na kawałki. Na patelni rozgrzać połowę masła z dwoma łyżkami oliwy, wrzucić na to kalafiora i smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.odstawic.
W garnku rozpuścić resztę masła i podsmażyć na nim kminek az lekko zbrązowieje,dolać 2 łyżki oliwy, wrzucić pora i posiekane ząbki czosnku. Smażyć aż por zmięknie.
Dodac słodki ziemniak,szafran,liść laurowy i bulion. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić pieprzem i solą.
 I teraz,albo wrzucić pod koniec gotowania kalafior,żeby nam jeszcze ociupinke zmiękł albo nakładać go osobno na każdy talerz i dopiero wlewać zupe. Można jeszcze posypać grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz