Kalafior jest tu tylko dodatkiem. Zamiast gotowania smażymy go na patelni- jest zupełnie inny. W przepisie dokładamy go już na talerze, ja jednak wrzuciłam go do zupy i chwilkę z nią podgotowałam.
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 60 g masla
- 4 lyzki oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 pokrojony w plasterki por
- 3 ząbki czosnku,drobno posiekane
- ok 400g . słodkich ziemniaków pokrojonych w kostkę
- szafranu 2 czubki noża
- 1 liść laurowy
- litr bulionu
Kalafior podzielić na kawałki. Na patelni rozgrzać połowę masła z dwoma łyżkami oliwy, wrzucić na to kalafiora i smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.odstawic.
W garnku rozpuścić resztę masła i podsmażyć na nim kminek az lekko zbrązowieje,dolać 2 łyżki oliwy, wrzucić pora i posiekane ząbki czosnku. Smażyć aż por zmięknie.
Dodac słodki ziemniak,szafran,liść laurowy i bulion. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić pieprzem i solą.
I teraz,albo wrzucić pod koniec gotowania kalafior,żeby nam jeszcze ociupinke zmiękł albo nakładać go osobno na każdy talerz i dopiero wlewać zupe. Można jeszcze posypać grzankami.
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 60 g masla
- 4 lyzki oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 pokrojony w plasterki por
- 3 ząbki czosnku,drobno posiekane
- ok 400g . słodkich ziemniaków pokrojonych w kostkę
- szafranu 2 czubki noża
- 1 liść laurowy
- litr bulionu
Kalafior podzielić na kawałki. Na patelni rozgrzać połowę masła z dwoma łyżkami oliwy, wrzucić na to kalafiora i smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.odstawic.
W garnku rozpuścić resztę masła i podsmażyć na nim kminek az lekko zbrązowieje,dolać 2 łyżki oliwy, wrzucić pora i posiekane ząbki czosnku. Smażyć aż por zmięknie.
Dodac słodki ziemniak,szafran,liść laurowy i bulion. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić pieprzem i solą.
I teraz,albo wrzucić pod koniec gotowania kalafior,żeby nam jeszcze ociupinke zmiękł albo nakładać go osobno na każdy talerz i dopiero wlewać zupe. Można jeszcze posypać grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz