środa, 6 września 2017

Carapacio ze słodkich ziemniaków, marynowanej czerwonej cebuli i rzodkiewki

W tym przepisie urzekło mnie jego zdjęcie. Pomarańczowo- czerwone. Ciekawa byłam tez połączeń smaku.
Danie ładnie sie prezentuje, dobrze smakuje, idealne na imprezę lub przystawkę, trochę pracochłonne przez to ze trzeba grilować ziemniaka, ale idzie to w miarę szybko. Grzanki robiłam z chleba, lepsza byłaby buła lub bagietka.
Zdjecie (yes!) na zachętę ;)





Składniki:

- 2 limonki
- 2 czerwone cebule pokrojone w cienkie piórka
- 1 łyżeczka miodu
- 500 g słodkich ziemniaków
- siekana kolendra - ile sie lubi- do posypania
- 100 g rzodkiewek
- 30 g kaparów
- 100 g grzanek
- oliwa

Posiekana cebule przełożyć do miseczki, polać wyciśniętym sokiem z limonek, doprawić sola i pieprzem oraz miodem.
Ziemniaki obrać i pokroić w nie za grube plastry. W misce wymieszać oliwę z sola i pieprzem, wrzucić w to plasterki ziemniaków. Patelnie grilowa nie smarować juz tłuszczem tylko partiami grilować plasterki.
Wyłożyć na większy talerz, na ziemniaki porozkładać cebule razem z sokiem z limonek.
Na to pocięte w plasterki rzodkiewki, posypać kaparami, grzankami i kolendra.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz