Sałatka ta powędrowała ze mna do pracy gdzie zrobiła furorę smakowa :) Jest prosta i smaczna. Sos zawiera czosnek wiec jak nie chcemy ziać... U mnie nikomu nie przeszkadza. Zamiast pasternaku mogłaby być pietruszka. Soczewice kupiłam w puszce ale w przepisie jest żeby ja gotować z liściem laurowym i cebula, i tak zaraz podam. Ja ominęłam to w ten sposób, ze zagotowałam liść laurowy i cebule, po czym zalałam już odcedzona soczewice. Postało toto noc, rano zagrzałam i odcedziłam. Tez można. Sie zamarynowała. W przepisie, dodaje sie także rzepichę lub inaczej rukiew, nie pytajta co to jest, bo ja tez dopiero zobaczyłam jak sie to po polsku nazywa. Tu można kupić. Ja jednak zamieniłam to na mieszanka listków, m.in rukoli, botwinkii, roszponki. Rożnicy chyba nie było.
Składniki:
- 5 korzeni pasternaku lub pietruchy
- 2 łyżki oleju
- 125 g. soczewicy Puy - u mnie jedna puszka
- 1/2 cebuli
- 1 liść laurowy
- pęczek brukwi wodnej lub innej salaty
Sos:
- 1 ząbek czosnku roztarty z solą
- 1 lyzeczka musztardy
- 2 łyżeczki miodu
-1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy lub innego oleju sałatkowego
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Pasternak obieramy i kroimy w podobne wielkości kawałki, co by sie w jednym czasie upiekło. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem, posolić, popieprzyć, piec ok.40 minut. mieszając czasem i sprawdzając czy może sie wcześniej nie upiekło.
Soczewice zagotować po czym odcedzić ( nie wiem za bardzo po co?) Wrzucić do garnka, zalać woda tak żeby ledwo co zakrywała, dodać liść, cebule. Gotować 1/2 h
Zmieszać wszystkie składniki do sosu. Soczewice odcedzić, usunąć liść i cebule. Wymieszać jeszcze cieple z sosem. Połączyć z pasternakiem i sałatą. Można posypać tartym parmezanem.
Składniki:
- 5 korzeni pasternaku lub pietruchy
- 2 łyżki oleju
- 125 g. soczewicy Puy - u mnie jedna puszka
- 1/2 cebuli
- 1 liść laurowy
- pęczek brukwi wodnej lub innej salaty
Sos:
- 1 ząbek czosnku roztarty z solą
- 1 lyzeczka musztardy
- 2 łyżeczki miodu
-1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy lub innego oleju sałatkowego
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Pasternak obieramy i kroimy w podobne wielkości kawałki, co by sie w jednym czasie upiekło. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem, posolić, popieprzyć, piec ok.40 minut. mieszając czasem i sprawdzając czy może sie wcześniej nie upiekło.
Soczewice zagotować po czym odcedzić ( nie wiem za bardzo po co?) Wrzucić do garnka, zalać woda tak żeby ledwo co zakrywała, dodać liść, cebule. Gotować 1/2 h
Zmieszać wszystkie składniki do sosu. Soczewice odcedzić, usunąć liść i cebule. Wymieszać jeszcze cieple z sosem. Połączyć z pasternakiem i sałatą. Można posypać tartym parmezanem.
Witam, gdzie mogę kupić tą soczewicę Puy ( w puszce), nigdzie nie mogę znaleźć.
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Jesli nie mamy soczewicy Puy to może byc każda inna. Ja PUy tez nie moge dostac.
OdpowiedzUsuń