środa, 26 lutego 2014

Frittata z zimowymi warzywami.

Frittata, lub po naszemu omlet tym razem z pieca. Warzywa są najpierw pieczone a następnie zalewane jajami. Dobre na ciepło i na zimno, np żeby wziąć do pracy. ostatnio ciągle zresztą coś biorę i bardzo sobie to chwale, mam więcej energii, nie zapycham sie chlebem, jem dużo więcej warzyw.

Składniki:

- okolo 600 gr. mieszanych warzyw zimowych: cebula lub szalotki, marchew, dynia, pasternak lub pietrucha, seler, buraki, ziemniaki. Można wszystkie, można wybrać parę. Co kto lubi, co kto chce
- 1 duży ząbek czosnku, drobno poszatkowany
- 3 lyzki oleju/oliwy
- 7 jaj
- garść ziół: szczypiorek, pietruszka, tymianek
- 20 g twardego sera, typu parmezan lub inny ostry

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.  Cebule kroimy w krążki, marchew w 5mm plasterki, reszte warzyw w kostkę 1-2 cm a dynie w większą kostkę. Wrzucamy to do jakiejś blachy  do pieczenia, dodajemy pokrojony czosnek, solimy, pieprzymy, dodajemy olej. Wszystko dobrze mieszamy, po czym pieczemy ok 40 minut, od czasu do czasu przemieszując. Jajka bełtamy z posiekanymi ziołami. Gdy warzywa sie opieką zalewamy je jajami i posypujemy tartym serem. Wsadzamy jeszcze na 10-15 minut do pieca żeby jaja sie ścięły, można pod grilla.





.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz