Zostańmy zatem jeszcze w Azji ,skąd pochodzi sos satay/sate czyli sos z orzeszków ziemnych. Tu w Holandii b.popularny,nawet do frytek i można wszędzie go dostać. Fajnie jednak zrobić samemu,taki domowej roboty nie zawiera chemii.
500 g pokrojonego kurczaka w kostkę
50 ml sosu sojowego ketjap manis
Dla lubiacych ostre 1 łyżka sambalu
3 łyżki oleju
Składniki marynaty mieszamy,wrzucamy kurę i marynujemy minimum godzinę ale najlepiej całą noc
Sos:
2 łyżki oleju
1 pokrojona drobno cebula
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praske
3 cm imbiru startego na tarce
4 łyżki sosu sojowego ketjap manis
1lyzka sambalu
1łyżka brązowego cukru
150 g zmielonych orzechów archaidowych - masła orzechowego
Olej podgrzać, podsmażyć cebulę,czosnek i imbir ok 3 minut. Dodac 150 ml wody,cukier,sos sojowy i sambal. Dodawać stopniowo masło orzechowe,cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu ok 5 min. Gdy sos jest za rzadki dodać jeszcze masła a gdy za gęsty ,wody.
Kurczaka wyjąć z marynaty, usmażyć,ewentualnie dodając różne warzywa, np, paprykę, kapustę paksoi etc. Zalać sosem.podawac z bułką lub ryżem
500 g pokrojonego kurczaka w kostkę
50 ml sosu sojowego ketjap manis
Dla lubiacych ostre 1 łyżka sambalu
3 łyżki oleju
Składniki marynaty mieszamy,wrzucamy kurę i marynujemy minimum godzinę ale najlepiej całą noc
Sos:
2 łyżki oleju
1 pokrojona drobno cebula
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praske
3 cm imbiru startego na tarce
4 łyżki sosu sojowego ketjap manis
1lyzka sambalu
1łyżka brązowego cukru
150 g zmielonych orzechów archaidowych - masła orzechowego
Olej podgrzać, podsmażyć cebulę,czosnek i imbir ok 3 minut. Dodac 150 ml wody,cukier,sos sojowy i sambal. Dodawać stopniowo masło orzechowe,cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu ok 5 min. Gdy sos jest za rzadki dodać jeszcze masła a gdy za gęsty ,wody.
Kurczaka wyjąć z marynaty, usmażyć,ewentualnie dodając różne warzywa, np, paprykę, kapustę paksoi etc. Zalać sosem.podawac z bułką lub ryżem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz