środa, 6 września 2017

Gruszki z ziemniakami,fasolką i wedzonym tofu - salatka obiadowa na cieplo

Przepis z magazynu Vegie. Przyznaje pierwsze kęsy nie smakowały: gruszka na ciepło z ziemniakami? Jakieś takie dziwne....
Gdy kończyliśmy jeść obydwoje stwierdziliśmy ze było pyszne :)
Zamiast gruszki można użyć brzoskwiń ale mało dojrzałych i bez skórki.

Składniki:

- 500 fasolki szparagowej
-120 g cebuli
- 250 g wędzonego tofu
- 4 łyżki  oleju
- 700 ml bulionu warzywnego
- 500 g małych ziemniaczków
- 4 gałązki cząbru
- 1-2 gruszki
- 1 łyżeczka octu ziołowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 pęczka pietruszki

Cebule kroimy w piórka. Fasolkę oczyszczamy i gdy długa kroimy na polówki. Tofu kroimy w plastry.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy tofu. Dokładamy cebule, wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia 15 minut, na małym ogniu. Dodajemy ziemniaki ( które albo obieramy albo nie ), gotujemy kolejne 10 minut, dokładamy fasolkę i posiekany cząber gotujemy aż wszystko będzie prawie miękkie ( 5-10 minut)
Gruszki  kroimy w ósemki, obieramy lub nie - ja obrałam. Dodajemy do potrawy. Dusimy kolejne 5 minutek. Na koniec doprawiamy octem, sola, pieprzem, cukrem i posypujemy siekana pietruszka.
I teraz juz tylko przyzwyczaić sie do smaku...








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz