wtorek, 10 kwietnia 2018

Zapiekanka z puree selerowym i kapustą

Najlepiej użyć młodej kapusty ponieważ w tej zapiekance dodaje się ją surową i ona w piekarniku dochodzi lecz zostaje chrupka. Do zapiekanki idzie też mięso mielone,ja zastąpiłam wegetariańskim odpowiednikiem. Zapiekanka jest ciekawa w smaku i w pierwszej chwili mi nie smakowała ale za którymś kęsem już byłam na tak.

Składniki:

 - 1 obrany i pokrojony w kostkę seler
 - 250 g pokrojonych j.w ziemniaków
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 posiekana cebula
 - 500 g mielonego mięsa lub jakiegoś wege
 - 4 łyżki sosu pomidorowego
 -1 jedna mała młoda kapusta,poszatkowana
 - 100 g tartego parmezanu

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
 Ziemniaki,seler i czosnek ugotować razem w osolonej wodzie,odcedzić i ubić tłuczkiem na puree. Dobrze doprawić solą i pieprzem.
 Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę. Dodać mielone i smażyć na dużym ogniu kilka minut. Dodać sos pomidorowy,zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 5minut. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć najpierw część mięsnego sosu,na to wyłożyć poszatkowana kapustę. Mocno docisnąć. Na to położyć część selerowego puree. Posypać połowa sera. Położyć drugą warstwę, w tej samej kolejności,sos, kapusta, puree ser. Zapiekać 15 minut
Można też zmniejszyć ilość i zrobić zapiekankę jednowarstwowa.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz