Najlepiej użyć młodej kapusty ponieważ w tej zapiekance dodaje się ją surową i ona w piekarniku dochodzi lecz zostaje chrupka. Do zapiekanki idzie też mięso mielone,ja zastąpiłam wegetariańskim odpowiednikiem. Zapiekanka jest ciekawa w smaku i w pierwszej chwili mi nie smakowała ale za którymś kęsem już byłam na tak.
Składniki:
- 1 obrany i pokrojony w kostkę seler
- 250 g pokrojonych j.w ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 posiekana cebula
- 500 g mielonego mięsa lub jakiegoś wege
- 4 łyżki sosu pomidorowego
-1 jedna mała młoda kapusta,poszatkowana
- 100 g tartego parmezanu
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ziemniaki,seler i czosnek ugotować razem w osolonej wodzie,odcedzić i ubić tłuczkiem na puree. Dobrze doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę. Dodać mielone i smażyć na dużym ogniu kilka minut. Dodać sos pomidorowy,zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 5minut. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć najpierw część mięsnego sosu,na to wyłożyć poszatkowana kapustę. Mocno docisnąć. Na to położyć część selerowego puree. Posypać połowa sera. Położyć drugą warstwę, w tej samej kolejności,sos, kapusta, puree ser. Zapiekać 15 minut
Można też zmniejszyć ilość i zrobić zapiekankę jednowarstwowa.
Składniki:
- 1 obrany i pokrojony w kostkę seler
- 250 g pokrojonych j.w ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 posiekana cebula
- 500 g mielonego mięsa lub jakiegoś wege
- 4 łyżki sosu pomidorowego
-1 jedna mała młoda kapusta,poszatkowana
- 100 g tartego parmezanu
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ziemniaki,seler i czosnek ugotować razem w osolonej wodzie,odcedzić i ubić tłuczkiem na puree. Dobrze doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę. Dodać mielone i smażyć na dużym ogniu kilka minut. Dodać sos pomidorowy,zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 5minut. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć najpierw część mięsnego sosu,na to wyłożyć poszatkowana kapustę. Mocno docisnąć. Na to położyć część selerowego puree. Posypać połowa sera. Położyć drugą warstwę, w tej samej kolejności,sos, kapusta, puree ser. Zapiekać 15 minut
Można też zmniejszyć ilość i zrobić zapiekankę jednowarstwowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz