niedziela, 23 marca 2014

Dhal i szpinak po indyjsku

Dhal jest sosem soczewicowym, taka gęsta zupa. W Indiach jedliśmy go często ( bo i często jest podawany :) i w zależności od danych przypraw smakuje rożnie. Ten który tu prezentuje jest delikatny. Super sie kombinował ze szpinakiem, który strasznie mi smakował. Dhal zrobiłam gęściejszy niż w przepisie, dałam mniej wody. Podałam wszystko oddzielnie bo chciałam zjeść w ''indian style'' Dhal nie wygląda może ładnie ale smakuje. I o to chodzi.




DHAL

- 250g czerwonej soczewicy
-1 łyżeczka kurkumy
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 cebula, przekrojona i  pokrojona w plasterki

Soczewice opłukać i zagotować z 800 ml wody, ściągnąć szumowiny. Dodać kurkumę i sól. Gotować ok 15 min. na małym ogniu. wyjdzie z tego gęsta pure-zupa. Na patelni rozgrzać 2 lyzki oleju, dodać kminek, chwile smażyć i wrzucić cebule, smażyć razem 5-10 min. Cebula ma być dobrze zarumieniona. Wrzucić cebule do soczewicy, nie wmieszane zostawić pod przykrywka 5 minut. Następnie wymieszać. Doprawić sola i pieprzem. Podawać posypane, świeżą kolendra, pietruszka lub miętą.

SZPINAK

- 1/2 kg świeżego szpinaku
- 2 cebule pokrojone w plasterki
- 2 zabki czosnku takze w plasterki
- żółta papryka, posiekana w drobne kawałki
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2  łyżeczki kolendry, można utłuc w moździerzu 
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 lyzki oleju
- 3/4 szklanki śmietany

Szpinak umyć i posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebule z papryka i czosnkiem. Dodawać po kolei przyprawy i stopniowo szpinak. Przykryć i dusić na małym ogniu 10-15 minut. Na końcu dodać śmietanę, wymieszać i podawać gorące.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz