poniedziałek, 2 maja 2011

Ziemniaki z orzechami w pikantnym sosie

Obecnie nie gotuje zadnych nowosci, po swietach mi sie chwilowo odechcialo. W pt. wyjezdzam wiec zakupow nie robilam i nawet nie mam produktow, lodowka swieci pustkami. Znalazlam na ''otarcie lez'' przepis z przeszlosci :) Bardzo zreszta dobry i fotogeniczny. Na imprezke, bo to wlasciwie tapas jest, jak i na obiad, w wiekszej ilosci i z jakims pasujacym kotletem.


Skladniki ( na 8osob )
- 1,2 kg malych ziemniaczkow
- 3 cebule
- 3 zabki czosnku
- 2 czerwone paryczki chili
- 8 lyzek bulionu
- 300ml bulionu
- 800 g obranych pomidorow z puszki
- 4 lyzki soku z cytryny
- 4 lyzki prazonych orzeszkow pini
- 3 lyzki czarnych oliwek bez pestek
- 1 serek mozzarella

Ziemniaki umyc i ugotowac ok 20 min. w osolonej wodzie.
Cebule,czosnek, chili obrac, cebule pokroic w krazki, czosnek i chili posiekac. Skladniki poddusic na rozgrzanym oleju, wlac 100ml bulionu i zagotowac. Dodac pomidory, sok z cytryny i reszte bulionu. Sos gotowac ok 10 min na malym ogniu, doprawic sola i pieprzem. Mozzarelle pokroic w drobna kostke. Ziemniaki polac sosem, posypac oliwkami, orzeszkami i serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz