sobota, 23 kwietnia 2011

Wielkanoc

Lubie Wielkanoc,wypada na wiosne wiec kwiatow na stol jest do wyboru i do koloru, mozna serwowac salatki i lekkie dania, a takze obzerac sie jajami w nieograniczonych ilosciach i kombinacjach.
Jak co roku podzialalam,cala sobote stalam w kuchni ale udalo zrobic sie: pasztet (juz u mnie tradycyjnie,co roku inny) i babke, salatke jarzynowa,jaja i placek z rabarbarem. Oprocz tego sos tatarski i salatke jarzynowa - tradycyjna choc nie do konca bo brakuje w niej selera i pietruszki. Do tego dwie salatki: ziemniaczna i z bulgurem.
1wsze trzy przepisy pochodza z innych blogow i wszystko w sumie sie udalo choc wyglada ciut inaczej. Salatki pochodza z innych zrodel-kolezanka z pracy i opakowanie sosu.



Pasztet z soczewicy

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy,

3 średniej wielkości marchewki,

1 średnia cebula,

2 ząbki czosnku,

1 łyżeczka zmielonego kminku,

1 łyżka koncentratu pomidorowego,

sól, pieprz,

kawałek startego imbiru,

pieprz cayenne, curry, słodka papryka,

sos sojowy

olej,

3 jajka

Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody. Soczewicę wymieszać z koncentratem. Marchewkę zetrzeć, cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej wrzucić rozdrobnione warzywa i przyprawy i smażyć na małym ogniu. Nie należy żałować przypraw, ich smak częściowo się zgubi po wymieszaniu z soczewicą i jajkami. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. http://ucztujac.blox.pl/2009/06/Pasztet-z-soczewicy.trackback?key=ec4534d493

Jest pyszny, jedynie dalam za duzo curry, przewaza troche, ale to moj blad



Drugi przepis, juz na slodko, takze z tego samego bloga.

Kruche ciasto z rabarbarem

Składniki:

1 3/4 szklanki mąki,

2 łyżki cukru,

1/2 kostki masła,

3-4 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

1 kg rabarbaru,

6 łyżek cukru

Kruszonka:

180 g mąki,

80 g cukru,

1/2 kostki roztopionego masła

Rabarbar umyć, pokroić na jednocentymetrowe kawałki i razem z cukrem wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut, aż rabarbar puści sok i trochę zmięknie. Odcedzić na sicie. Z soku można zrobić galaretkę. Nastepnym razem albo musze dac wiecej rabarbaru albo go w ogole nie smazyc, malo go jakos tak bylo.

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić dno foremki. Wstawić na ok. 15 min do piekarnika, aż się zrumieni.

W między czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć razem, żeby powstały grudki. Nie wiem dlaczego trzeba dac rozpuszczone maslo, ja dalam w kawalkach i tez mi wyszla ladna kruszonka. http://ucztujac.blox.pl/2008/05/Kruche-cisto-z-rabarbarem.trackback?key=68a07e1b5c

Dobre, ale dalabym wiecej cukru zarowno i do spodu jak i do kruszonki. Teraz nie ma rownowagi slodko- kwasnej.


Babka za to z innej stronki


Babka cytrynowo-kokosowa

na formę z kominkiem o średnicy 21 cm

125 g miękkiego masła
1 łyżka otartej skórki z limonki
180 g cukru
3 jajka
260 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g wiórków kokosowych
150 ml jogurtu (kubeczek 180 g)
150 ml mleka kokosowego

syrop :
80 ml soku z limonki
160 g cukru
60 ml wody

Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Jogurt wymieszać z mlekiem kokosowym. Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. ( nigdy mi taka nie wychodzi, chyba musialabym miec makutre ) Następnie dodawać po jednym jajku, dalej miksując. Dodać otartą skórkę, a następnie partiami dodawać mąkę i jogurt, ciągle miksując. Masę wlać do natłuszczonej i lekko wysypanej mąką formy z kominkiem i piec ok. 45 minut (lub do suchego patyczka).
Przygotować syrop : cukier, sok i wodę podgrzewać w rondelku nie doprowadzając do zagotowania aż do rozpuszczenia się cukru, następnie gotować na bardzo wolnym ogniu przez ok. 3 minuty.
Upieczone ciasto pozostawić w formie przez 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę i nasączyć jeszcze ciepłe gorącym syropem.

http://www.beawkuchni.com/2010/04/cytryna-i-kokos.html

Babka troche mi siadla i przez to jest zbita, tez troche zakalcowata mi wyszla wiec jak dla mnie odpada, na szczescie lubemu smakuje.


Na koniec salatki:

Salatka z bulgurem

2 szklanki bulgura

1 ogorek

2 pomidory

3 cebulki dymki

pol cebuli

troche oliwy

sok z pol limonki

garsc pietruszki

Bulgur zalac dwiema szklankami goracej wodu wymieszac. Ogorek,cebulke,pomidory drobno pokroic.wymieszac z bulgurem, dodac reszte skladnikow,doprawic.



Salatka ziemniaczana

kilo mlodych ziemniakow

peczek rzodkiewki

4cebulki dymki

pol salaty lodowej

papryka

jogurt+ slodka papryka+ lyzka soku z cytryny

Ziemniaki pokroic w kostke, rzodkiewke i papryke w kawalki,cebulke drobno a salate postrzepic.Wszystko wymieszac,doprawic do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz