niedziela, 3 kwietnia 2011

Quisch Ratatouille z tunczykiem.

Postanowilam zrobic znow placek z warzywami. Bo niedziela i wiecej czasu, bo ostatnie dwa bardzo mi smakowaly, bo juz moge jesc wszystko :)
Placek podobny do tego bez zdjecia, na dzien kobiet tyle ze z ryba i bez serow. Wiec jednak ciut inny.

Ciasto kruche:
200 g maki
100 masla
1 jajo
swiezy tymianek

Ciasto zagniesc, dodac troche listkow tymianku. Wlozyc do lodowki na minimum 30 min. Nastepnie rozwalkowac, wylozyc do formy (wczesniej natluszczonej ), podziurawic widelcem podpiec 15 min w 175 stopniach.

- warzywa na ratatuje: cukinia, oberzyna, cebula, papryka, czosnek
- 2 puszki tunczyka w oleju- ja dalam jedna
- 150g tartego sera
- 3 jajka
- mleko lub smietana 150 ml

Warzywa pokroic w kostke. Czosnek z cebula podsmazyc minute a nastepnie dodac warzywa, smazyc 5minut. Tunczyka odcedzic, dodac do warzyw. Doprawic.

Wylosyc wszystko na podpieczone ciasto. Mleko lub smietane wymieszac z jajkami. Dodac ser. Sol, pieprz. Polac warzywa. Zapiekac 35 minut.

a do tego zielona salata z sosem vinegrette i kozim serem:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz