sobota, 3 listopada 2012

Kurczak z baklazanem i dynią.

Dynia, dynia, dynia. Dzis także zakupiłam bo marzą mi się hamburgery których już dawno nie jadłam. A ze dynia duża to jeszcze zupke moze uwarzę.Tak wiec plany dyniowe a takze jesiennie mam zamiar zrobic risotto z grzybami i sos oberzynowy do makaronu bo jeszcze jedna mi sie z zeszłego tygodnia ostała.
Niby nie mam weny i nic mi sie nie chce a jednak cos tam codziennie w kuchni tworze.Trzeba jeść a jak jeść to smacznie.
Ten przepis mnie zaintrygował połączeniem i dodatkiem cynamonu. Dobre wyszło ale luby stwierdził ze powinny być jeszcze pieczarki. W sumie czemu nie wiec jak ktoś będzie robił niech doda, będą pasować.

Skladniki:

- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 lyzka imbiru
- 5 lyzek oliwy
- 1 lyzka soku z cytryny
- 500g filetu z kury w malych kawalkach
- 1 mala oberżyna pokrojona w kostke
- 1 cebula pokrojona w pól krążki
- 250 g. dyni także w kostke
- 2 zabki czosnku w plasterki
- pietruszka lub kolendra do posypania

Przyprawy wymieszać z 3 łyżkami oliwy, sola i pieprzem + sok z cytryny. Wrzucić kawałki kurczaka i marynować 1/2 h Oberżynę posolić i odstawić na 1/2 h na sicie. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzać resztę oliwy. Oberżynę opłukać i osuszyć i wrzucić na patelnie. Dodać cebule i dynie, smażyć parę minut. Dodać kurę i czosnek. Smażyć jeszcze z 10 min. Posypać zieleninką. Podawać z ryżem lub kuskusem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz