niedziela, 6 kwietnia 2014

Kuskus lub quinoa z fenkulem

Moja sałatka do pracy. Kuskusu (najlepiej tego z największymi ziarnami) nie miałam wiec użyłam kaszki quinoa, można tez z ciemnym ryżem lub bulgurem.

Składniki:

- 2 łyżeczki kminku w ziarenkach
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 3 łyzki oliwy
- 1 cebula drobno pokrojona
- 2 łodygi selera naciowego      
- 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
- 1 fenkuł , drobno pokrojony
- sok z jednej cytryny + tarta skórka
- 200 g kuskusu lub innych ziarenek
- pęczek posiekanej pietruszki
- pęczek posiekanego szczypiorku ( opcjonalnie czyli jak kto chce )
- pęczek posiekanego estragonu ( to juz dla wielbicieli ;)
- 75 g posiekanych i lekko podprażonych orzechów włoskich

Ziarenka kminku i fenkułu podprażyć na suchej patelni do momentu aż zaczną pachnieć.Ostudzic i utrzeć w moździerzu. Dwie lyzki oliwy rozgrzać na patelni i podsmażyć cebule, seler, fenkuł i czosnek. Smażyć ok 5 min. Zdjąć z ognia i dodać przyprawy i skórkę z cytryny.
Kuskus/kasze ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Ostudzic.
Wymieszać mieszankę z patelni z kuskusem dodając, zioła, sok z cytryny i orzechy. Doprawić sola i pieprzem. Można jeszcze dodać oliwy gdy sałatka jest za sucha.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz