niedziela, 6 kwietnia 2014

Marchewkowy humus

Nie jest to taki typowy humus, który robi sie z głownie z ciecierzycy z dodatkiem sezamowej pasty tahin.
W tym przepisie jest opcja żeby zamiast tahin dac masła orzechowego ''pindakaas''. takoż i uczyniłam, wciąż muszę nabyć tahin i wtedy na pewno jeszcze raz zrobię ten marchewkowy dip.
Można smarować chleb ale mnie osobiście bardziej smakowało to smarowidło na krakersach.
Dałam mniej soku z pomarańczy a i tak byl dobrze wyczuwalny. Zróbta jak uważata. Można zawsze dolać.

Składniki:

- łyżeczka kminku
- łyżeczka kolendry
- 6 łyżek oliwy
- łyżeczka miodu
- 500 g marchwi
- 3 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- sok z całej pomarańczy - lub polowy
- 3 lyzki pasty tahin  lub masła orzechowego





Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kminek i ziarna kolendry podprażyć na suchej patelni , utłuc w moździerzu na proszek. Wymieszać przyprawy z miodem i 4 łyżkami oliwy. Marchewkę obrać i pokroić na 4-5 cm kawałki, posolić, popieprzyć, wymieszać z z oliwa, dodać 3 ząbki czosnku w całości. Przemieszać i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Piec ok 35 minut.
Ostudzić i zmiksować, dodać sok z cytryny i pomarańczy, tahin i ewentualnie resztę oliwy ( ja juz nie dawałam). Dodać, jeśli potrzeba, soli i pieprzu









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz