niedziela, 4 maja 2014

Nalesniki z soczewicą i orzechami laskowymi

Tytuł mówi sam za siebie, i nie są to naleśniki z farszem z soczewicy. Bardzo ciekawe w smaku.
Naleśniki smażyłam na malej teflonowej patelni, ponieważ dodaje się masło na patelni nie potrzeba dodatkowego tłuszczu. Trochę jednak za tłuste mi się wydawały wiec może 50 g masła to za dużo. Jedliśmy z serem ale z jakimś sosem tez mogły by być. Na zimno tez smaczne.






1 jajo
500 ml mleka
100 g maki ale ja jeszcze sypnęłam bo takie rzadkie to było
50 g orzechów laskowych rozdrobnionych, ale nie za drobno
1 puszka soczewicy
2 lyzki koperku
50 g rozpuszczonego masła

Masło, może mniej niż podane rozpuszczamy i studzimy. Bełtamy jajo z mlekiem i maka + sól do gładkości. Dodajemy orzechy, odcedzona soczewice i koperek. Smażymy na malej patelni, juz bez tłuszczu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz