środa, 6 sierpnia 2014

Bulgur z granatem

I znowu sałatka.Ta akurat gościła na moim imieninowym party, które zaczęło się okropnym deszczem a skończyło noga w gipsie - moja. Lekcja: nie zakładać butów na obcasie do parku gdy jest mokra ziemia.
Jestem wiec chwilowo unieruchomiona, nie gotuje, leże lub skacze na jednej nodze. i taki będzie mój sierpień.
Sałatka była jedna z trzech, dwie już znamy: sałatka z cukinii i Sałatka z selerem naciowym i marchwią



Ta b.prosta, idealna do pracy, robi się raz dwa, niestety tylko w sezonie granatów. Granaty dodają fajnej świeżości.





Składniki:

- 200 g kaszy bulgur
-100 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
- 1-2 zielone posiekane cebulki
- 1-2 lyzki siekanej mięty
- 5 łyżek ( lub wiecej, jak kto chce) ziarenek granatu
- 2 garście posiekanych migdałów - nie za drobno
- 2 łyżki winnego/jablkowego octu
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka oleju rzepakowego

Bulgur gotujemy wg opisu na opakowaniu. Groszek gotujemy tak aby był jędrny, parę minut. Składniki na sos mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy bulgur z groszkiem, miętą, migdałami, granatem, cebulka i sosem. I już 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz