niedziela, 9 października 2016

Kurczak z migdalami i mango

Przekonuje sie do świeżej kolendry. Nienawidziłam i mdliło mnie na sam zapach, jednakże parę razy jadłam  a to w Meksyku a to w Brazylii, nie mówiac o Tajlandii i stwierdzałam ze dodaje potrawie pewnego ciekawego akcentu. Sama jednak wciąż unikałam
 i oto raz zakupiłam pęczek i troszeczkę coś posypałam, i innym razem cos innego ale ciut wiecej i wiem ze czasem sa potrawy gdzie ta kolendra super pasuje.
Ta kura i to mango właśnie super sie z kolendra kombinują, choć u mnie wciąż nie idzie ta zielenina na pęczki, tu także mi smakowała.
Bardzo aromatyczne danie. Pycha.


- 8 kawałków kury, niekoniecznie piersi która wychodzi często sucha
- 100 g migdałów
- 2 łyżki oliwy extra virgine
- 1 łyżka przyprawy curry
- 2 łyżki jasnego miodu
- posiekana kolendra, ilości dowolne od pęczka w dól
- 1 mango pokrojone w drobna kostkę
- sok z 2 limonek i ewentualnie starta skórka z jednej

Migdały drobno posiekać. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Kure umyć, osuszyć i natrzeć curry, miodem, oliwa i sola po czym obtoczyć w migdałach.
Piec w naczyniu ok 30 minut, parę razy, w międzyczasie, obracając. dodać w razie czego troszkę wody żeby sie ładnie wszystko karmelizowało.
Kolendrę posiekać i wymieszać z mango,polowa soku z limonek, posolić, popieprzyć
Gdu kura jest juz upieczona, połać ją resztą soku z limonki, wymieszać.

Podawać z ryżem lub plackami tortilla, posypane sałatką z mango

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz