niedziela, 18 września 2016

Zupa dyniowo - paprykowa

Zupa na poprawienie nastroju a to z powodu b. energetycznego koloru. Dobra wczesna jesienią gdy jeszcze łatwo dostępna papryka. Troche zabawy z obieraniem papryki jet ale jak sie dobrze upiecze łatwo schodzi.




 Zupę podaje sie z serem feta, świeżym tymiankiem.

Skladnki:

- kilo dyni
- 4 czerwone papryki
- papryczka chilli
- łyżka masła
- cebula
- 2 łyżki listków tymianku
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki oliwy extra vierge
- pieprz
- oregano

Rozgrzać piekarnik do 190. Dynie obrać pokroić na kawałki. Papryki umyć. Do piekarnika wlozyc paprykę, papryczke chilli, i kawałki dyni. Piec do miękkości a papryke do sczernienia. Po wyjęciu z piekarnika paprykę wlozyc do miski i zamknąć folia, skóra będzie lepiej odchodzić.Obrać.
Cebule pokroić i podsmazyc na maśle, na minute przed końcem dodać tymianek.
Cebule z tymiankiem przełożyć do blendera, dodać papryke, dynie, bulion, oliwe, papryczke chilli i zmiksowac. Przelac do garnka i zagotowac.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz