niedziela, 18 września 2016

Zupa selerowa z orzechami

1wsza polowa września była lepsza niż właściwe lato. To tu niespotykane. Teraz pogoda zmienia sie na właściwą, wrześniową. Przed nami mgły, deszcze, wiatry. W jesienne dni zupa smakuje zawsze dobrze, ja zabieram nawet do pracy żeby w południe zjeść coś ciepłego.
Na początek zupa z selera naciowego, sposób przyrządzania jest wg kuchni 5 przemian. Przypadek, taki przepis wpadł mi w ręce a ze smakuje super to nie zastanawiajcie sie i do roboty.

Potrzebujemy":

- pol pęczka selera naciowego
- 1 cebula
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 10 dag sera z niebieska pleśnią
- kurkuma
- bulion
- mąka razowa
- sok z pól cytryny



(Słodki)    na patelni roztop 2 łyżki masła
(Ostry)    dodaj pokrojona cebule i pokrojony w cienkie plasterki seler. Popieprz
(Słony)     Dodaj 1/2 łyżeczki soli, bulion wegetariański i
(Kwaśny)  2 łyżki maki pszennej, razowej, Zamieszaj
(Gorzki)    wlej 3/4 litra gorącej wody, wrzuc 1/2 szklanki orzechów i szczyptę kurkumy
                        gotuj 15 minut, po czym dodaj
(Słodki)      1/2 szklanki śmietany
(Ostry)       szczyptę pieprzu
(Słony)       ser
(kwaśny)    sok z pól cytryny
(Gorzki)     szczyptę kurkumy

Jesli chcecie dosmaczyc starajcie sie isc znów po kolei.

Przepis z książki ''5 przemian w kuchni i w życiu''










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz