niedziela, 18 września 2016

Makaron z fenkułem i sardynkami

W przepisie sugerują żeby użyć makaronu orecchiette, ja dałam małe muszelki.
Ciekawym dodatkiem sa rodzynki i super pasowały. Sardynki z puszki wiec nie trzeba sie martwic gdzie kupić świeże. Obiad robi sie w miarę szybko.


Na 4 osoby:

- 400 g makaronu czy ile tam używacie na głowę
- 2 fenkuły
- 2 cebule
- 75 g rodzynek
- 1/2 łyżeczki chilli
- 65 g orzeszków piniowych
- pol pęczka koperku

Makaron ugotować. Sardynki odcedzić, Wyciągnąć ości i pokroić na kawałki. Fenkuły przekroić na pól wyciąć twardy środek a resztę pokroić  na wąskie kawałki. Cebule poszatkować.
Rozgrzać olej na głębokiej patelni, zrumienić cebule, dodać fenkuły, rodzynki i smażyć jeszcze 2 minuty, dodać polowe sardynek, 100ml wody, chilli i zagotować. Dusić pod przykrywka 10 minut na małym ogniu. Dosmaczyć sos sola i pieprzem. Na suchej patelni podprażyć orzeszki.
Do sosu wrzucić makaron, resztę sardynek, koperek i wymieszać. Posypać orzeszkami i podawac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz