niedziela, 3 lipca 2016

Pęczak z pinda sosem, smażonym bananem i sadzoym jajkiem

Pinda sos to inaczej sos z orzeszków ziemnych - masła orzechowego. Normalnie  z ryżem tym razem z pęczakiem i ta wersja bardzo mi odpowiada. Do tego jakaś orientalna sałatka lub zielony ogórek marynowany w miodzie i occie. Banany do smażenia są inne od tych do jedzenia od razu, większe i zielone. Tu do dostania w każdym toko.

Składniki na 2 osoby:

 - 180 g kaszy pęczak
- 400 g drobno poszatkowanej białej kapusty
- 1 banan do smażenia
-  2 jaja
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki curry
- bulion do ugotowania kaszy - 450 ml
- masło orzechowe - 4 łyżki
-  4 łyżki sosu sojowego ketjap
- 50 ml mleka

Kasze ugotować w bulionie az do wchłonięcia płynu. W głębokiej patelni lub woku podsmazyc kapustę razem z kminkiem i curry i polowa ketjapu (2 łyżki ) ok. 8 -9 minut. doprawić sola i pieprzem.  Dodać kasze pęczak i wymieszać, smażyć jeszcze parę minut. W garnuszku wymieszać masło orzechowe z mlekiem i i reszta ketjapu, zagotować mieszając.Banana pokroić ukośnie i podsmazyc na innej patelni po 3 minuty z każdej strony. Usmażyć jajka sadzone.
Kasze wyłożyć na talerze, na to położyć jajko i banany. Sos można podać obok lub na kasze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz