piątek, 1 lipca 2016

Słoneczna sałatka

Sama nie wierze, data ostatniego posta. Zaprzątnięta nowym życiem (w nowym domu), przygotowaniami do wakacji nie udało mi sie wcześniej. Juz po wakacjach, 4 tygodnie w Kanadzie. Kuchnie to oni maja b. różnorodna, taki tygiel narodowości wiec można było wybierać miedzy sushi, etiopskimi injerami, indyjskimi czy meksykańskimi potrawami czy angielskim fish and chips Jednak to juz Ameryka wiec fast food rządzi. Ale donuty maja palce lizac....

Jednak u mnie w kuchni rządzą nadal warzywa i niech tak bedzie.
Ta sałatka zaskoczyła mnie, nie przepadam za owocami w sałatce ale tu ten grejpfrut pasował idealnie.
Można dać jednego zamiast 2 jeśli myślicie ze będzie za dużo




Składniki:

- puszka kukurydzy lub świeże 2 kolby, ugotowane i odziarenkowane ;)
- 200 g kaszki quinoa
- 2 grejpfruty
- 1 avocado
- 50 g migdałów
- jakaś sałata
- jakieś kiełki
- parę gałązek mięty - listki
- oliwa z oliwek

Grejpfruty obrać, pozbawić białych błon i pokroić na cząstki. Avocado pokroić na kawałki, wlozyc do soku z grejpfrutów, jeśli go zebraliście w trakcie krojenia. Mięte posiekać, migdały również. Quinoa ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Wszystkie składniki wymieszać z ostudzona quinoa. polać oliwa, wymieszać i spożywać..





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz