niedziela, 31 stycznia 2016

Kuskus z drobiowymi kulkami, jogurtowym sosem i warzywami

Czy drobiowe kuleczki to pulpety? bo nie wiem...
Przepis na oko marokański bo i kuskus i przyprawa ras el hanout. Calosc smakowita. Warzywa do tego dowolne, u mnie groszek cukrowy i kalarepa ale moze byc i marchewka, szpinak, cukinia lub brukselka.

Składniki:

Kulki;
- 350 g mielonego mięsa drobiowego
-1 cebula
- 2 zabki czosnku
- garsc siekanej pietruszki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka suszonej mięty
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 2 pelne lyzki jogurtu greckiego
- 6 łyżek bułki tartej
- sól i pieprz

Cebule i czosnek drobno siekamy, wszystko razem mieszamy z mięsem i przyprawami i odstawiamy do lodówki.

Kuskus
- 1 cebula
- zabek czosnku
- 1 lyzka oliwy
- 250 g kuskusu
- 250 bulionu
- 25 g masla
- pietruszka

Cebule i czosnek posiekać i podsmazyc na oliwie aż cebula zrobi sie szklana, wsypać kuskus, pomieszać i wlać gorący bulion, przykryć i poczekać az wchłonie wodę. Dodać masło i pietruszkę dobrze wymieszać.
Kuskus jest juz gotowy.
Wyjąc mielone z lodówki i formować małe kulki. Usmażyć na patelni.

Zrobić sos:
 z jogurtu i łyżeczki mielonego kminku soli i pieprzu.

Wybrane warzywa pokroić na kawałki i podsmazyc na dużym ogniu (wok?) Posypać łyżka przyprawy ras el hanout i wymieszać.

Kuskus rozdzielić na talerzach, pośrodku dać sos , kulki i warzyw na górę. Smacznego













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz