niedziela, 3 stycznia 2016

Indyjska zupa z soczewicy

Można spokojnie powiedzieć ze jest to taki dal tyle ze robimy go trochę rzadszy i jest już zupa.
Pyszna zresztą! Rożne zupy soczewicowe robiłam i jadłam i ta jest jedna z lepszych.

Składniki:

- 1 cm swiezego imbiru obranego i drobno pokrojonego
- 1 cebula w pólplasterki
- 2 ząbki czosnku , wyciśnięte
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 puszka pomidorów
- 1 ostra papryczka w plasterkach
- 1 litr bulionu
- 250 g czerwonej soczewicy
- 100 g. zielonej soczewicy ( niekoniecznie)
- 300 g szpinaku, świeżego - ja nie dałam i tez było ok 
- jogurt i świeża kolendra

Rozgrzać olej w garnku i podsmazyc imbir, czosnek i przyprawy,ok. 3 min. Dodać pomidory, papryczkę i bulion, zagotować. Wsypać soczewice i gotować na małym ogniu 35 min. Doprawić sola i pieprzem.
Szpinak poszatkować, z grubsza. Dodać do zupy krotko przed podaniem.
Podawać zupę z kleksem z jogurtu i posypana siekana kolendra.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz