Na placki z cukini mialam juz dawno ochote, widzialam zreszta pare fajnych przepisów i chcialam jakiś wypróbowac. Wpadla mi w rece ksiazeczka'' kuchnia grecka'' i stamtad wytargałam ten przepis. Nastepnym razem dodam fete i miętę której teraz nie mialam. Orginalna nazwa placuszków jest długaśna: Kolokithokeftedes, mhm; zostane jednak przy placuszkach :)
Do placków zamist gotowanych ziemniaków zrobilam pieczone. Wszystko razem super pasowalo. A placki to jeszcze do pracy wzialam i zjadlam na zimno z chlebem. Tez dobre.
Ziemniaczki:
Ziemniaki umyc i pokroic w ćwiartki. Ułożyć je na natluszczonej blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok godziny. Wyjac gdy beda miekkie i lekko brązowe.
Placuszki:
- 3 cukinie - ja dalam 2
- 2 jajka
- szklanka bulki tartej
- 4 lyzki tartego zółtego sera
- 1/2 pęczka ziól poszatkowanych mieszanych: koperku, pietruszki, miety
sos do:
koperek i/lub mieta posiekane, 2 zabki czosnku przecisniete przez praske, opakowanie jogurtu naturalnego
Cukinie umyc i zetrzec ze skórka na grubej tarce.m Posolic i odstawic na sitku na 15/20 minut az pusci sok. Zrobic w tym czasie sos: wszystko razem wymieszac.
Odcisnac cukinie, dodac roztrzepane jajka, starty ser i bulke tarta. Dokladnie wymieszac a gdy masa bedzie jednolita, dodac pól peczka ziól. Wymieszac. Na patelni rozgrzac oliwe i nakladac łyżka porcje ciasta. Smażyć z obu stron na zloty kolor. Podawac z sosem, ziemniaczkami i surówka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz