Za rzadko jadam soczwice. Lubie w sumie jej smak ale jakos tak wychodzi ze rzadko u mnie gosci na stole. Soczewica jest super zdrowa, ma duzo witamin (szczególnie A, az 25 mg na 100 gram), magnezu, fosforu, żelaza potasu i wapnia. Musze wiec jednak ja czesciej robic.
Ta salatke zapodalam na obiad, bylam pózno w domu i nie mialam czasu na gotowanie, wszystkie skladniki mialam pod reka wiec salatka byla gotowa migiem. W przepisie podawana jest soczewica Le Puy, ja dalam z puszki jasna brazowa.
Skladniki:
-225 g soczewicy
- 2 lodyzki selera naciowego pokrojone w plasterki
- garsc malych pomidorkow koktajlowych drobno pokrojonych
- 150 g pokruszonej fety
- garsc swiezej mieta, pokrojonej
Sos:
4 lyzki oliwy
2 lyzeczki octu winnego
2 lyzeczki musztardy dijon
1 szalotka
pieprz i sól
Soczewice ugotowac do miekkosci- jak sie ma z puszki to odcedzic. Dodac seler, pomidorki i ser feta. Polaczyc skladniki na sos. Polac salatke i dobrze wymieszac. Wsypac mieta i jeszcze raz wymiesza.
Ta salatke zapodalam na obiad, bylam pózno w domu i nie mialam czasu na gotowanie, wszystkie skladniki mialam pod reka wiec salatka byla gotowa migiem. W przepisie podawana jest soczewica Le Puy, ja dalam z puszki jasna brazowa.
Skladniki:
-225 g soczewicy
- 2 lodyzki selera naciowego pokrojone w plasterki
- garsc malych pomidorkow koktajlowych drobno pokrojonych
- 150 g pokruszonej fety
- garsc swiezej mieta, pokrojonej
Sos:
4 lyzki oliwy
2 lyzeczki octu winnego
2 lyzeczki musztardy dijon
1 szalotka
pieprz i sól
Soczewice ugotowac do miekkosci- jak sie ma z puszki to odcedzic. Dodac seler, pomidorki i ser feta. Polaczyc skladniki na sos. Polac salatke i dobrze wymieszac. Wsypac mieta i jeszcze raz wymiesza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz