czwartek, 10 stycznia 2013

Zupa z dyni z cynamonem

Na początek życzę wszystkim smacznego i inspirującego Nowego Roku.
Postanowień noworocznych nie mam jako takich, nadal mam zamiar odżywiać się tak jak się odżywiam, dużo warzyw! może tylko częściej jadać kasze i indyka zamiast kury. Piec ciasteczka zamiast kupować je w sklepie.
Na 1wszy przepis idzie zupa która wydaje mi sie bardzo zimowa przez dodatek cynamonu. Podchodziłam do tej smakowej kombinacji z sceptycyzmem albowiem nie przepadam tak bardzo za ta przyprawa.
Kombinacja byla jednak smaczna i godna powtórzenia. Jedynie kolor taki nijaki.
Dodatkiem były zrobione w piekarniku, chipsy? wafelki? serowe. Ladnie wyglądają, dobrze sie kombinują ale chyba sa z gatunku ciężkawych: ser i mąka.
Do zupy dodałam tez jednego słodkiego ziemniaka ale nie jest chyba konieczny, dobrze sie jednak wpasował.

Skladniki:

na wafelki:
- 50 g. starego sera typu parmezan lub jakis inny
- 1 łyżka maki
- 1 łyżka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego

Zupa
- 400 g dyni
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula, pokrojona
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 litr bulionu
- śmietana

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W miseczce wymieszać starty ser z łyżką maki i polowa tymianku. Zrobić parę 'kupek'' na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 6-8 minut. Ser musi się stopić i spłaszczyć. Wyciągnąć do ostygnięcia, dopiero wtedy wafelki stwardnieją i zrobią się chrupiące.
Dynie pokroić na kawałki ok 2 cm. Oliwę rozgrzać, wrzucić dynie, cebule, cynamon i paryke. Smażyć mieszając 2-3 min.Wlać bulion i gotowac z 15minut. Wszystko zmiksować na gładko. Ewentualnie dosmaczyć. Podawać z kleksem śmietany i wafelkami. Udekorować tymiankiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz