niedziela, 27 stycznia 2013

Otwarta lasagna z Łososiem

Właściwie nie jest to lazania. Używa się jednak dwóch płatków żeby zrobić spod i góre wiec listki lazanii sa tu ważne.
Wyglada to wszystko szykownie, idealne na niedzielny obiad. Smakuje tez dobrze wiec mozna zrobic zamiast zwykłego łososia, smażonego bądź grillowanego.
Łosoś kupiłam mrożony, reszta składników była w lodówce. Kozi serek musi być ten świeży, mam go zawsze bo lubię z chlebem. Żadnych dodatków oprócz salaty nie bylo.

Skladniki:

- oliwa
- 2 pory pokrojone w talarki
- 250 ml bialego wina
- 100 g koziego sera
- 100 ml smietanki
- Łosoś- filety 
- sok z cytryny
- dwa listki lasagne na sztukę łososia, czyli na dwie osoby 4
- pomidor w plasterkach
- troche tartego parmezanu

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora, chwilkę smażyć, wlać polowe wina i dusić 3-4 minuty. Serek rozmieszać ze śmietanką, dosolić, dopieprzyć. Filety z łososia posolić, popieprzyć, pocytrynić. W naczyniu położyć dwa listki lazani, posmarowac sosem, wylozyc na to pory, na to rybe, ulozyc plasteki pomidora, przykryc drugim listkiem.

Wyglądało to tak:


 Posmarować sosem, resztę razem z winem wlać na spod naczynia. Posypac góre startym serem. Piec ok. 1/2 h. Efekt taki:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz