niedziela, 3 lutego 2013

Serowy pie z karmelizowana cebula



Tego pie (paja ;) juz dawno robilam i sie doczekal. Kolejeczka mi sie zrobila bo czasu brak a jemy codziennie. No nie że za każdym razem nowosci, ale przynajmniej raz w tygodniu próbuje coś nowego.
Dzis np. robiłam trzy nowe rzeczy: faszerowane ziemniaki, sernik z kokosem i vege chilli na jutro. Kiedy sie pojawią trudno wyczuć. Jeszcze w kolejce czekają, miedzy innymi, ciastka co to je w zeszłym tygodniu upiekłam.
Ten placek z ciasta francuskiego jest wariacją quicha z karmelizowana cebula, jak bym wiedziała jak tu sie dodaje to by lineczek do tego posta był, a nie ma. Szukajta a znajdieta.
Ta potrawa jest również smaczna i prosta w wykonaniu jeno ciut tłustawa. Radziłabym dac mniej masła lub smażyć na oliwie. Bo sery tez tłuste i ciasto francuskie tez.
Chyba ze na tłusty czwartek zamiast słodkości ;)

Skladniki:

- 50 g masla
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 600 g czerwonej cebuli, w pól krążkach
- 2 łyżki cukru
- 150 g sera cheddar, startego
- 125 ml smietany 18%
- 8 plastrów ciasta francuskiego
- 130 sera blue stilton
- 1 jajo, rozbełtane

Rozgrzać masło i podsmażyć czosnek 1 min. Dodać cebule i cukier i smażyć ok. 20 min. od czasu do czasu mieszając. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Starty cheddar wymieszać z śmietaną. Prostokątną/kwadratową formę wyłożyć 4 plastrami ciasta. Dobrze docisnąć brzegi. Porobić dziurki w cieście widelcem. Cebule wyłożyć równomiernie na ciasto, na to porozkładać ser ze śmietaną, pokruszyć Blue stilton. 4 plasterki ciasta złożyć razem i rozwałkować na wielkość naczynia. Przykryć farsz, dobrze docisnąć brzegi. Nożem zrobić 4 nacięcia. Posmarować całość jajem. Piec ok 25 min.

Nie mogłam sie zdecydować: 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz