sobota, 9 lutego 2013

Kokosanki z platkami owsianymi

Pieczenie ciasteczek mi sie spodobało. Można mniej spieprzyć niz przy cieście, szybko sie robi i piecze, można dac do puchy i mieć radochę wyjmując każdego dnia, gdy najdzie ochota, ciastko.
Przepis z magazynu ''Kuchnia'', temat kokosowy wiec jeszcze mam pare przepisów do wypróbowania.

Skladniki:

- 8 lyzek masla
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szkl. zwyklego cukru
- ziarenka 1 laski wanilii - nie posiadałam
- 1 jajko
- 1 szklanka maki pszennenj
- 1 szkl.pokruszonych płatków kukurydzianych
- 1 szkl. płatków  owsianych górskich
- 1,5 szkl.wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Zmiksować masło z oboma rodzajami cukru oraz ziarenkami wanilii. Wbijamy jajko i ucieramy aż masa będzie puszysta i gładka. Łączymy pozostałe składniki i dodajemy do masy, mieszając drewniana łyżką (?) Blachę wyścielamy pergaminem i łyżeczka kładziemy na niej porcje ciasta ( 1lyzeczka = 1 porcja) Zachowujemy odstęp, bo ciastka wyrosną. Pieczemy 12 min. na zloty kolor.
Upieczone kokosanki zdejmujemy z blachy i studzimy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz