sobota, 9 lutego 2013

Ziemniaki faszerowane

Przepis z kalendarza. Trochę był zonk z tymi ziemniakami bo gotowałam tyle ile napisali tj. 15 min ale ziemniaki jeszcze były surowawe i trudno sie je drążyło ( luby drążył i narzekał ze twarde) potem ziemniaki doszły w piekarniku (chyba z 40 min je piekłam) ale jako farsz dałam tylko pieczarki bez miąższu bo ten byl surowy i poleciał do kosza. Zresztą i tak by sie nie zmieścił.

- 8 duzych ziemniaków
- 40 dag. pieczarek
- 2 łyżki masła
- duża cebula
- jajko
- tarty parmezan

Ziemniaki wrzucić do wrzącej wody. Gotowac 15 min ( ale lepiej dłużej....) , odcedzić, wystudzić, ściąć wierzchy ( lub przekroić na pól i te polówki drążyć ) i wydrążyć łyżeczką miąższ. Zostawic ok 1cm przy skórce.
Cebule poszatkować, poddusić na maśle dodać poszatkowane jak najdrobniej pieczarki. Smażyć,dodając do smaku sól i pieprz oraz cześć wydrążonego miąższu ziemniaczanego. Wystudzić  farsz. Do wystudzonego dodaj jajko, wymieszać ( chyba zapomniałam dać tego jaja ;)
Napełniać farszem wydrążone ziemniaki, wierzch posypać suto parmezanem. Ułożyć na blasze i zapiekać w piekarniku aż ziemniaki będą zupełnie miękkie





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz