A propos tego przepisu przypomniała mi sie historia jak bylismy w
Anglii u znajomych. Przyjechaliśmy pózno, trzeba było coś zjeść zanim
pójdziemy zwiedzać miasto i knajpy ;) Peter usmażył łososia, zrobił to
szybko raz dwa po każdej strony. Ja nie przepadam za surowizna ale nie
chciałam go urazić wiec zaproponowalam ze z resztek ich lunchu, makaron
i sos pomidorowy, zrobie dla wszystkich kolacje
( i posmaze tego łososia jeszcze troche).
Potem sie okazał ze w sosie pomidorowym była tez biała fasolka i jakieś warzywka ale wszystko sie super skombinowało Choć do teraz myślę jak ta fasola z tym łososiem....?
Wiec teraz bez fasolki, prostota na szybki obiad.
Gdy się nie chce gotować ale chce się coś smacznego i nie pospolitego.
Do tego białe wino, jakaś sałata z winegretem , świece i już uroczy obiad we dwoje.
Dla dwóch osób:
- 150g świeżego lososia bez skóry
- sól
- oliwa
- 4 ząbki czosnku
- makaron: linguini, tagliatelle lub spaghetti.............. lub jak u mnie świderki ;)
- parmezan
- świeży tymianek -1-2 łyżki
Łososia pokroić na małe kawałki i posolić. Na łyżce oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać łososia, usmażyć. Makaron ugotować, odcedzić przełożyć na patelnie, dokładnie wymieszać z ryba. Wsypać parmezan i tymianek, doprawić do smaku. Podawać natychmiast.
( i posmaze tego łososia jeszcze troche).
Potem sie okazał ze w sosie pomidorowym była tez biała fasolka i jakieś warzywka ale wszystko sie super skombinowało Choć do teraz myślę jak ta fasola z tym łososiem....?
Wiec teraz bez fasolki, prostota na szybki obiad.
Gdy się nie chce gotować ale chce się coś smacznego i nie pospolitego.
Do tego białe wino, jakaś sałata z winegretem , świece i już uroczy obiad we dwoje.
Dla dwóch osób:
- 150g świeżego lososia bez skóry
- sól
- oliwa
- 4 ząbki czosnku
- makaron: linguini, tagliatelle lub spaghetti.............. lub jak u mnie świderki ;)
- parmezan
- świeży tymianek -1-2 łyżki
Łososia pokroić na małe kawałki i posolić. Na łyżce oliwy podsmażyć posiekany czosnek, dodać łososia, usmażyć. Makaron ugotować, odcedzić przełożyć na patelnie, dokładnie wymieszać z ryba. Wsypać parmezan i tymianek, doprawić do smaku. Podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz