sobota, 23 lutego 2013

Duszone ogórki z klopsikami

To jest przepis do którego wracam. Za pierwszym razem byłam ciekawa ogórków na ciepło, w końcu przeważnie używa sie ich do sałatek i mało jest potraw gdzie je sie gotuje. Byłam wiec mile zaskoczona efektem. Danie jest smaczne i nie za ciężkie.
Do tego dania daje sie ogórki gruntowe, tych jeszcze nie ma, wiec dałam zwykle. Zamiast mięsa wołowego używam drobiowego, dalej tak jak w przepisie.

Skladniki:

- 1,2 kg ogórków gruntowych
- 40 dag mielonego miesa
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 1 jajko
- 100 g śmietany kremówki
- 1,5 szklanki rosołu 
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- odrobina pokruszonej papryczki chilli
- sól i pieprz

Mielone mięso zagnieść z jajkiem, bułką tartą i pokrojoną drobno cebulą. Doprawić solą i pieprzem, uformować małe klopsiki,
Umyć i ubrać marchew i i ogórki. Ogórki pokroić na polówki. Usunąć środki z pestkami ,miąższ pokroic na niezbyt duże kawałki. Marchew pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, smażyć klopsiki 5 minut, zdjąć z patelni. Dusic przez chwile ogórki na tym samym tłuszczu, wlać rosół, gotować 10 min. Po 5 minutach dodać marchew i klopsiki. Wlać śmietanę , doprawić chilli i solą. Zagnieść mąkę z tłuszczem, wrzucić do sosu, zagotować.Dodać drobno posiekany koperek.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz