niedziela, 10 marca 2013

Meksykanskie nachos

To danie robię raz na jakiś czas ale dotychczas nie udało sie go zamieścić. Teraz akurat super pasuje bo ja, za dwa tygodnie wyjeżdżam do Meksyku :)))) Będę miała okazje spróbować na miejscu. A także różnorakie tortille. To jednak za 2 tygodnie.
Na razie jednak od jutra zaczynam detox który zaplanowany byl wczesniej niz wakacje :)
Od jutro zero węglowodanów, słodkości, kawy i innych takich. Warzywa, owoce, ziarna, orzechy, nabial. 10 dni. Zakupy zrobione. Start od sniadania.
Wracając do przepisu. Jest super prosty, smaczny i ładnie wygląda. Polubią go dzieci, jeśli się im powie ze na obiad będą chipsy. Bo to właśnie się je: nachos. Zdrowy ''fast food''

Skladniki:

- 2 puszki czerwonej fasoli
- duza paczka tortilli - chipsów
- 200 g. tartego sera
- 1 ub 2 awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 czerwona cebula lub 2 szalotki
- 2 pomidory
- 125 ml. kwaśnej śmietany
- chili w proszku lub papryka
- kolendra do posypania ( jak ktoś lubi )

Fasole podgrzac i trzymać ciepłą. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Chipsy wsypać do żaroodpornego  naczynia, posypać serem. Włożyć do piekarnika do czasu jak ser się stopi. W tym czasie, obrać avocado, zrobić z niego pure i dodać sok z cytryny.  Cebule drobno pokroić. Pomidory, sparzyć i obrać, pokroić w kosteczkę. Wymieszać cebule i pomidory z avocado.  Tortille wyłożyć na talerze, na to wyrzucić fasole. Nałożyć na to jeszcze pure z avocado i kleksy śmietany. Posypać chilli i kolendra.
Można ewentualnie dodać pol pomidorów i cebuli do avocado i reszta później także posypać danie.
Można także najpierw na talerz położyć fasole i na to chipsy, reszta jw.










1 komentarz:

  1. Pyszne danie meksykańskie,właśnie robię podobne:)w Lidl dni meksykańskie,ostrą czerwoną fasolę już kupiłam i pyszne nachos:)

    OdpowiedzUsuń