niedziela, 3 lutego 2013

Risotto z selerem, marchwią i szałwią

Nie jestem fanka szałwiowego smaku wiec ograniczyłam w tym przepisie jej ilośc. Warzywa ugotowałam jednak wg. wskazówek i dobrze smakowały. Smażenie jednak listków i ich konsumpcja to już dla mnie krok za daleko. Jakby jednak ktoś chciał to podaje jak tam w przepisie stało. Risotto w porządku, warzywa zimowe łatwo dostępne. Wszystko sie dobrze komponuje.

Skladniki:

- 1 seler
- 5 marchewek
- 1 cytryna
- 15g.  świeżej szałwii
- 150 g. groszku
- 6 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 300 g. ryżu do risotto
- bulion
- maslo
- tarty ser ok 50 g

Selera trzeba pokroić w kawałki w formie rombów. Najpierw kroi sie w plastry, te plastry w 2 cm paski i te paski na skos i mamy co chcemy uzyskac. Marchew podobnie. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą żeby je ledwo przykrywała. Dodajemy pól cytryny i wrzucamy pól pęczka szałwii. Gotujemy ok 15 min.. Ostatnie 3 min gotujemy także groszek. Po odcedzeniu usuwamy cytrynę i szałwię.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, szałwię (zostawiamy parę listków do smażenia)  szatkujemy i wrzucamy na oliwę razem z czosnkiem. 2min smażymy i dodajemy ryż. Podsmażmy i zalewamy bulionem. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion znowu dolewamy aż ryż będzie w miarę miękki. Wrzucamy warzywa, razem z serem i maslem. Doprawiamy.
Pozostałe listki smażymy na chrupiąco 3 min na oliwie. Posypujemy już na talerzu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz