Swiat w tym roku nie będzie. tzn będą ale wyjazdowe. Inne niz dotychczas, będzie gorąco i zupełnie nie świątecznie. Odpada mi zatem myślenie co zrobię, zakupy, pichcenie oraz wszystkie około świąteczne prace. Świątecznych przepisów zatem nie będzie. Na pociechę zostawiam wam zatem dwa przepisy. Jeden na rozgrzewającą zimowa zupę, drugi na proste ciasto.
Zupa dla miłośników cynamonu bo jest jednak mocno wyczuwalny. Nie bać się bo fajnie smakuje w takiej kombinacji i zupa jest naprawdę dobra.
Składniki:
- 1 cebua
- 2,5 cm świeżego imbiru
- 80 g. zielonej soczewicy
- 200 g słodkich ziemniaków, batatów
- 1 mala cukinia
- 2 pomidory
- 1/2 ostrej papryczki, lub żeby było bardziej pikantne cala
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 limonki
- 800 ml bulionu
- siekana pietruszka do posypania
Cebule posiekać. Imbir obrać i także drobno pokroić. Pokroić papryczkę uprzednia usuwając pestki.
Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i podsmazyc cebule, imbir i chili, ok 2 minut. Dodać soczewice, paprykę i cynamon, krótko podsmazyc, wlać bulion i gotować 25 minut.
Batata obrać i drobno pokroić. Tak samo zrobić z cukinia i pomidorami. Dodac w polowie gotowania soczewicy czyli po 10-15 minutach.
Sprawdzić miękkość i zmiksować wszystko, na niekoniecznie na krem. Dolać ewentualnie wody jeśli zupa jest za gęsta
Podawać posypane pietruszka, z limonka którą można dosmaczyć zupę i ciepłymi bułeczkami z piekarnika lub chlebkiem pita.
Zupa dla miłośników cynamonu bo jest jednak mocno wyczuwalny. Nie bać się bo fajnie smakuje w takiej kombinacji i zupa jest naprawdę dobra.
Składniki:
- 1 cebua
- 2,5 cm świeżego imbiru
- 80 g. zielonej soczewicy
- 200 g słodkich ziemniaków, batatów
- 1 mala cukinia
- 2 pomidory
- 1/2 ostrej papryczki, lub żeby było bardziej pikantne cala
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 limonki
- 800 ml bulionu
- siekana pietruszka do posypania
Cebule posiekać. Imbir obrać i także drobno pokroić. Pokroić papryczkę uprzednia usuwając pestki.
Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i podsmazyc cebule, imbir i chili, ok 2 minut. Dodać soczewice, paprykę i cynamon, krótko podsmazyc, wlać bulion i gotować 25 minut.
Batata obrać i drobno pokroić. Tak samo zrobić z cukinia i pomidorami. Dodac w polowie gotowania soczewicy czyli po 10-15 minutach.
Sprawdzić miękkość i zmiksować wszystko, na niekoniecznie na krem. Dolać ewentualnie wody jeśli zupa jest za gęsta
Podawać posypane pietruszka, z limonka którą można dosmaczyć zupę i ciepłymi bułeczkami z piekarnika lub chlebkiem pita.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz