Wiem ze dziwna ta nazwa ale to nic innego jak tortille tyle ze złożone na pól. Danie lunchowe, jak mamy wolny dzień. np. w niedziele.
Tortille:
Słodkie ziemniaki, bataty wyglądają tak a smakują hmm. miedzy dynia a ziemniakiem
Tyle lekcji poglądowej ;) ja stałam się fanka tychże ziemniaków i często lądują u mnie na blasze wśród innych warzyw korzeniowych: marchew, pasternak, pietruszka, buraki lub w curry. Łatwo sie obierają i szybko pieką.
Składniki na 2 osoby:
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g. batatów
- 6 gałązek tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
- 2 pomidory
- 4 tortille
- 100g świeżego szpinaku
- 100 g.tartego żółtego sera najlepiej jakiegoś ostrego
- 2 łyżki oliwy
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Cebule i czosnek drobno posiekać. bataty obrać i pokroić w kostkę/ Oberwać listki z tymianku.Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć cebule, czosnek, bataty i tymianek przez 10-15 minut, pod przykryciem. Doprawić sola i pieprzem.
Tortille rozłożyć na desce. Pokroić pomidory w plasterki. Na każdej tortilli rozkładać listki szpinaku i pomidora tak aby tortille można było złożyć. Na szpinak i pomidory wyłożyć bataty, posypać serem.
Złożyć na pól i piec w piekarniku 5 minut.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz