Przepis z listopada, z magazynu ''Kuchnia'' Dobry i warty rozpowszechnienia. Tu mozna kupic liscie botwinki bez buraczków, co tez i uczynilam. Upieklam i skonsumowalam. Pycha.
Nie ma co sie rozwodzic, przepis:
Ciasto:
150 G zimnego masla
150 g zóltego sera
1 szklanka maki
pieprz lub galka muszkatalowa
sól
ewentualnie 1-2 zóltka
Maslo i ser scieramy na tarce o grubych oczkach. Laczymy z maka i przyprawami. Jesli ciasto po upieczeniu ma miec miekkie brzegi dodajemy zóltka. Przekladamy do formy wyscielanej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 min. w temp. 180 stopni
Farsz:
4 jajka
szczypta soli i pieprzu
100 g suszonych pomidorów w oliwie
100g czarnych oliwek
peczek botwinki
Zóltka oddzielic od bialek. Ubic osobno z odrobina soli i pieprzu: zóltka az beda puszyste, bialka na stywna piane. Laczymy zóltka z piana i wylewamy na gotowe ciasto serowe. Ukladamy na wierzchu osoaczone oleju suszone pomidory, pokrojone w plasterki oliwki i umyte liscie botwinki.
Ja jeszcze posypalam orzeszkami piniowymi.
Pieczemy 25-30 min w 150 stopniach.
Przed
Po:
Nie ma co sie rozwodzic, przepis:
Ciasto:
150 G zimnego masla
150 g zóltego sera
1 szklanka maki
pieprz lub galka muszkatalowa
sól
ewentualnie 1-2 zóltka
Maslo i ser scieramy na tarce o grubych oczkach. Laczymy z maka i przyprawami. Jesli ciasto po upieczeniu ma miec miekkie brzegi dodajemy zóltka. Przekladamy do formy wyscielanej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 min. w temp. 180 stopni
Farsz:
4 jajka
szczypta soli i pieprzu
100 g suszonych pomidorów w oliwie
100g czarnych oliwek
peczek botwinki
Zóltka oddzielic od bialek. Ubic osobno z odrobina soli i pieprzu: zóltka az beda puszyste, bialka na stywna piane. Laczymy zóltka z piana i wylewamy na gotowe ciasto serowe. Ukladamy na wierzchu osoaczone oleju suszone pomidory, pokrojone w plasterki oliwki i umyte liscie botwinki.
Ja jeszcze posypalam orzeszkami piniowymi.
Pieczemy 25-30 min w 150 stopniach.
Przed
Po:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz