poniedziałek, 5 grudnia 2011

Tarta z dynia i pekanami

Pekany to takie orzechy, bardzo aromatyczne w smaku. Zawieraja takze duzo witaminy E i preciwutleniaczy. Tarta jest z szynka i tak w przpisie podaje ale ja zrobilam z tofu. Ogólnie smaczna i inna niz wykle, moze przez to tofu a moze przez pekany, ktore zreszta dobrze sie z dynia kombinuja.
Zdjecie niestety nie ostre:


- 600 g dyni
- 1 lyzka ciemnego cukru -dalam ale nastepnym razem nie dam bo troche ze slodkie bylo, dynia sama w sobie jest juz slodkawa
- 2-3 lyzki Tabasco- nie dalam bo nie mialam moze dlatego ten cukier potrzebny
- 3 lyzki ketchupu
- 2 lyzki oleju
- 150 g szynki w kostke- u mnie tofu
- 80 g orzechow pekanowca
- ciasto mrozone lub samemu zrobione kruche
- 3 jajka
-125 ml smietanki

Piekarnik rozgrzac do 200 stopni. Ciasto rozmrozic lub zrobic. Dynie obrac, pokroic w kostke.
W misce wymieszac cukier, tabasco,ketchup i olej. Dodac 1 lyzecke soli i pieprzu. wsypac w to dynie, pekany i szynke. Wymieszac i marynowac chwile. Ciastem wylozyc forme. W osobnym naczyniu wymieszac jajka ze smietanka, doprawic sola i pieprzem. Wylac na ciasto a na to mieszanke dyniowa. Piec 30-40 minut do zbrazowienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz