niedziela, 12 stycznia 2014

Zupa fenkułowo-selerowa czyli spotkała sie rodzina

Fenkuł to inaczej koper włoski. Z rodziny selerowatych. Nie było wiec zaskoczeniem ze smakowały razem dobrze. Zupa fenkułowo - selerowa jeszcze ma jeden składnik który ewentualnie można pominąć, skórka pomarańczowa. Można ale fajnie to nawet grało. Fakt, ze dla mnie, dopiero po paru łyżkach, a dla Polówka zupa była za bardzo pomarańczowa. Następnym razem zatem bez, żeby poczuć różnicę.

Składniki:

- 30 g masła
- 1 łyżka oliwy lub innego oleju
- 4 szalotki lub jedna średnia cebula. pokrojona w plasterki
- 3 duże fenkuły, pokrojone w plasterki, zielona nać zachować
- 1/4 selera, pokrojona w kostkę
- otarta skórka z pomarańczy
- 1/2 litra bulionu
- parę łyżek śmietany

W dużym garnku rozgrzać masło i oliwę. Podsmażyć chwile cebule, dodać selera i fenkuł, smażyć pod pokrywka ok 10 min. Dodać skórkę pomarańczowa i bulion. Gotować do miękkości, ok 15min.. Po ugotowaniu zmiksować całość na krem. Podawać z łyżką śmietany i posiekana nacią. Popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa- początek :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz